Artikel från Luleå tekniska universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

15 mars 2005

Invigning av det europeiska utbildningssamarbetet

Den 21-22 mars träffas representanter från ett flertal europeiska universitet, Luleå tekniska universitet, Umeå universitet, företrädare för olika rymdorganisationer i Kiruna samt Kiruna kommun för att inviga SpaceMaster – Joint European Master in Space Science and Technology. Det nya tvååriga masterprogrammet ges gemensamt av sex europeiska universitet och totalt handlar det om cirka 100 studenter som årligen antas till den eftertraktade universitetsutbildningen.

Invigningen inleds klockan 09.00 måndagen den 21 mars av Luleå tekniska universitets rektor Ingegerd Palmer. LTU är som bekant det universitet som koordinerar den nya utbildningen.

Invigningsprogrammet innehåller även en högtidsmiddag i Kiruna stadshus, presentationer av alla partneruniversitetens kurser i programmet samt studiebesök vid Institutet för rymdfysik, EISCAT-mottagarstationen och Esrange som alla kommer att ha experimentella bidrag till utbildningen.
Under dagen arrangeras en särskild pressträff där medierna får tillfälle att träffa representanter från alla universitet inom SpaceMaster-programmet, detta sker klockan 13.00 i sal A, Institutionen för rymdvetenskap.
Hela programmet bifogas.

Ett viktigt inslag under invigningsdagarna är antagningsprocessen för de 26 platser som reserverats för studenter utanför EU för vilka det redan finns cirka 90 ansökande.

Sista ansökningsdag för de 30 platser som tilldelats Sverige är den 15 april.
De övriga universiteten i konsortiet är Cranfield University i Storbritannien, Czech Technical University i Tjeckien, Tekniska högskolan i Helsingfors i Finland, Julius-Maximilians Universität Würzburg i Tyskland och Université Paul Sabatier Toulouse III i Frankrike. Universiteten är valda utifrån sina olika inriktningar och speciella rymdtekniska kompetens inom robotik, automatik, rymdkontroll och instrumentering samt sin vetenskapliga kompetens inom rymd-, atmosfärs- och astrofysik samt planetologi.

De 100 studenter som årligen kommer att antas till det europeiska masterprogrammet i rymdteknik/rymdvetenskap under de kommande fem åren kommer att väcka uppmärksamhet på en liten ort som Kiruna. Redan till hösten 2005 börjar studenterna läsa rymdkurser av hög kvalitet vid universitetet i Würzburg nära Frankfurt, i februari 2006 kommer sedan studenterna till Kiruna för att läsa fler grundläggande kurser i rymdteknik. Till Kiruna kommer studenterna för att omsätta sina teoretiska kunskaper i konkreta projekt med ballong- och raketexperiment och satellit- och radarmätningar i nära samarbete med rymdaktörer som EISCAT Scientific Association, Institutet för rymdfysik och Rymdbolaget/Esrange.
Under det andra studieåret specialiserar sig studenterna vid sina “hemmauniversitet” och genomför som avslutning på studierna sina examensarbeten vid ett lämpligt företag eller institution.

Syftet med utbildningen är att sammanföra rymdexpertis från olika universitet till en gemensam kompetensplattform inom ramen för Bolognaprocessen. Den processen innebär i korthet att all högre utbildning i Europa ska strömlinjeformas så att europeiska universitetsstudenter ska kunna studera var som helst i Europa med en enhetlig europeisk examensstruktur.
Syftet är också att sammanföra studenter från länder i och utanför Europa för att ta del av existerande rymdkunskap, utveckla den och sprida den vidare inom europeisk rymdindustri och forskarkollektiv.

Välkomna till Kiruna den 21 mars!

Program
Kl. 09.00 Invigningsceremoni, Aulan, Institutionen för rymdvetenskap
Medverkar gör Ingegerd Palmér, rektor vid Luleå tekniska universitet, Jerker Delsing, dekan för den tekniska fakulteten vid Luleå tekniska universitet samt Per A Nilsson, chef för Umeå universitets internationella kontor

Kl. 09.30 Kaffe

Kl. 10.00 Presentation av de olika universitetens kurser
Medverkar gör Sven Molin, koordinator för SpaceMaster (Luleå tekniska universitet), Klaus Schilling (Tyskland), Asta Pellinen-Wannberg (Institutionen för rymdvetenskap), Tom Bowling (Storbritannien), Michael Sebek (Tjeckien), Christophe Peymirat (Frankrike) och Aarne Halme (Finland).

Kl. 13.00 Pressmöte, sal A

Kontaktinformation
Upplysningar: Asta Pellinen-Wannberg, tel. 0980-791 18, asta.pellinen-wannberg@ryp.umu.se, Carol Norberg, tel. 0980-791 87, carol.norberg@ryp.umu.se eller Sven Molin, tel. 0920-49 18 82, sven.molin@ltu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera