Artikel från Uppsala universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

14 mars 2005

Universitetet publicerar orientaliska kärleksdikter

Uppsala universitetsbibliotek publicerar för första gången femton persiska och arabiska dikter, mellan 300 och 700 år gamla. – Dikterna har hittills varit i det närmaste okända, säger Ali Muhaddis, redaktör för boken.

Dikterna är skrivna på persiska och arabiska på temat kärlek och humanism. Syftet med publikationen är att göra en del av Carolina Redivivas stora kulturskatt tillgänglig för allmänheten.

– Det är inte bara Berlin, London och Paris som har stora samlingar av orientaliska manuskript, kommenterar Ali Muhaddis på handskrifts- och musikavdelningen.

Han har letat fram dikterna bland originalhandskrifter i handskriftsmagasinet och skrivit en introduktion på persiska till varje dikt. Introduktionerna är sammanfattade på engelska i början av boken.

– Det är roligt att vi kan publicera dikterna lagom till det persiska nyåret, som infaller den 20 mars. Det finns en stor grupp iranier i Uppsala och det är angeläget att visa att Carolina Rediviva har en viktig del av deras kulturarv, tycker Viveca Halldin Norberg på handskrifts- och musikavdelningen.

Boken heter Fifteen Literary Mystical Poems in Persian and Arabic och finns tillgänglig i Akademibokhandeln. Den kan även beställas av Carolina Rediviva via e-post: acta@ub.uu.se

Kontaktinformation
Viveca Halldin Norberg, förstebibliotekarie, e-post: viveca.halldin_norberg@ub.uu.se, tel: 018-471 39 52, mobil: 0704-25 04 93.
Ali Muhaddis, projektassistent, e-post: ali.mirmohades@ub.uu.se, tel: 018-471 29 28.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera