Artikel från Göteborgs universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

2 mars 2005

Allergier ökar risken för att vuxna inte blir av med böjveckseksem

Böjveckseksem är vanligt hos barn, men många får dras med eksemet även som vuxna. En avhandling från Sahlgrenska akademin visar att det främst är de som även är allergiska som inte blir av med sina besvär.

Böjveckseksem, atopiskt eksem, är en vanlig hudsjukdom som ökat betydligt de senaste decennierna. Cirka 15 till 20 procent av barnen i Sverige drabbas idag. Både ärftliga faktorer och miljöfaktorer spelar roll. En del blir så småningom helt besvärsfria medan andra fortsätter att ha eksem även som vuxna. Studier på böjveckseksem har tidigare framför allt gjorts på barn, medan kunskapen vad som händer med eksemet hos de vuxna har varit dåligt känd.

Specialistläkare Mari Helen Sandström Falks avhandling är baserad på en enkätundersökning av drygt 800 vuxna som fått diagnosen böjveckseksem, antingen som barn eller som unga vuxna. Hennes resultat visar att 59 procent av dem, som när enkätundersökningen genomfördes var i åldern 45 till 86 år, hade kvar sitt eksem.

­- Detta gällde framför allt dem som haft eksem på huvudet eller halsen, de som förutom eksem hade allergier mot till exempel pollen och pälsdjur och de som hade böjveckseksem i släkten, säger Mari Helen Sandström Falk.

De flesta som hade kvar sitt eksem uppgav att de hade ett milt eller måttligt svårt eksem, vilket också sågs hos de 100 slumpvis utvalda som senare undersöktes av läkare. Svårt eksem fanns hos en av tio. Majoriteten av de undersökta hade pågående eksem och hos över hälften fanns eksem på huvudet eller halsen.

Malassezia är en jästsvamp som normalt finns på huden och som kan ge upphov till mjälleksem. Svampen smittar inte och finns framför allt på huvudet, halsen och upptill på bålen. Studiens resultat visar att allergiantikroppar mot Malassezia var vanligare hos dem som hade ett pågående eksem och framför allt hos dem som hade eksem på huvudet eller på halsen.

– Hos vissa patienter verkar det alltså som om Malassezia-svampen triggar eksemet, säger Mari Helen Sandström Falk.

Baserat på resultaten i sin avhandling och kunskapen om att böjveckseksem och allergier drastiskt ökat tror Mari Helen Sandström Falk att antalet vuxna med böjveckseksem kommer att öka allt mer i framtiden.

Avhandlingen skriven av:

Specialistläkare Mari Helen Sandström Falk, mobiltelefon: 070-605 32 17, e-post: mari_helen.sandstrom@vgregion.se

Handledare:

Adjungerad professor Jan Faergemann, telefon: 031-342 40 42, e-post: jan.faergemnn@derm.gu.se

Avhandlingen för medicine doktorsexamen vid Sahlgrenska akademin, institutionen för särskilda specialiteter, avdelningen för dermatologi och venereologi

Avhandlingens titel: Atopic Dermatitis in Adults: Prognosis and Factors of Importance for Persistence

Avhandlingen är försvarad.

Kontaktinformation
Ulrika Lundin

informatör/pressansvarig vid Sahlgrenska akademin

telefon: 031-773 38 69

mobiltelefon: 070-775 88 51

e-post: ulrika.lundin@sahlgrenska.gu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera