Artikel från Luleå tekniska universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

28 februari 2005

Trådlöst mobilt bredband -framtidens melodi

Ett allt vanligare sätt för en användare att nå Internet för att kunna surfa, läsa e-post, göra bankärenden etc, är att använda trådlös bredbandsuppkoppling.Med trådlös uppkoppling möjliggörs mobilitet, användaren behöver alltså inte sitta vid en “fast” ansluten dator.

Dagens Internet är skapat för en relativt statisk struktur där datorer förblir uppkopplade mot ett och samma nätverk. En användardator som flyttas mellan olika nätverk kommer att tappa den kommunikation som pågår.

För att vidmakthålla kommunikationen när en användare rör sig mellan olika nätverk med sin dator krävs nya lösningar.
En sådan lösning är ett förslag med namnet Mobile IP, som för att fungera riktigt bra dock delvis behöver utökas. Trådlösa uppkopplingar är känsliga för störningar och det kan skapa situationer där Mobile IP inte fungerar särskilt bra.

I doktorsavhandlingen Extended Mobile IP and support for global connectivity in hybrid networks föreslår doktoranden Christer Åhlund en utökning av Mobile IP som möjliggör att flera parallella trådlösa uppkopplingar kan användas och där prestandan i kommunikationen används för att bestämma vilken trådlös uppkoppling som ska användas.

I avhandlingen presenteras också en lösning där datorer som befinner sig inom kommunikationsräckvidd kan kommunicera direkt eller genom att använda en mellanliggande dator om så krävs, så kallade ad hoc-nätverk. På så vis kan en mobil användare med bärbar dator nå en annan dator via ad hoc-nätverket eller genom att använda en accesspunkt för att nå datorn via Internet.
Hanteringen är osynlig för användaren och kräver inte att datorn behöver konfigureras om för att hantera de olika sätten att kommunicera.

Christer Åhlund är född i Örnsköldsvik och i huvudsak uppvuxen i Hallstahammar. Han har läst datateknik vid Mälardalens högskola i Västerås och datavetenskap vid Uppsala universitet.
Christer Åhlund bor numera i Skellefteå och förutom den akademiska karriären har han arbetat som programmerare, systemingenjör och projekledare i industrin.

Kontaktinformation
Upplysningar: Christer Åhlund, tel. 0910-58 53 31, 070-543 37 22, christer.ahlund@ltu.se eller universitetets pressansvariga Lena Edenbrink, tel. 0920-49 16 22, 070-679 16 22, lena.edenbrink@ltu.se

Eventuell pressbild kan beställas via Lena Edenbrink

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera