Artikel från KTH – Kungliga Tekniska högskolan

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

28 februari 2005

Planera eko-maten på nätet

Ett verktyg för att planera miljöanpassade och näringsriktiga måltider kommer att finnas på Internet under hösten 2005. Idén är att utgå från receptboken hemma och sedan kunna se hur valet av ingredienser påverkar miljön.

Det forskningsbaserade digitala verktyget för miljöanpassad måltidsplanering utvecklas av Industriell ekologi vid KTH i samarbete med Hushållsvetenskap vid Göteborgs universitet. Från en lista på cirka 150 livsmedel kommer man att kunna få reda på hur stora utsläppen av växthusgaser blir under produktion och transport för de måltider man tänker tillaga.

Livsmedelsproduktion och transport står för en stor andel av de totala växthusgasutsläppen i samhället men utsläppen skiljer sig mycket åt mellan olika typer av livsmedel.
– Kött ger större utsläpp än bönor, smör mer än olja och grönsaker från växthus mer än de som odlats på friland, men man måste också se på hur mycket man äter av varje livsmedelstyp för att förstå den totala miljöbelastningen, säger Annika Carlsson-Kanyama, projektledare och forskare på KTH.

Tips på hur man minskar miljöpåverkan kommer att ingå. Verktyget kommer i ett senare skede att testas tillsammans med skolelever och hushåll. Uppdraget att ta fram verktyget kommer från Formas, Forskningsrådet för miljö, areella näringar och samhällsbyggande.

Kontaktinformation
Annika Carlsson-Kanyama, 0736-37 45 71, annikack@ket.kth.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera