Artikel från Stockholms universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

17 februari 2005

Unikt nordiskt-kinesiskt samarbete: Nytt Kinacentrum till Stockholms universitet

Ett nytt centrum för studier i kinesiska, Nordiska Konfuciusinstitutet i Stockholm, öppnas vid universitetet. Institutet är ett led i en kinesisk storsatsning för att sprida kunskap om landets språk och kultur runt om i världen.

– Syftet med institutet är att öka det kulturella och akademiska utbytet mellan Kina och de nordiska länderna samt att stödja forskning och utbildning om Kina och det kinesiska språket. Att institutet förläggs hos oss är ett gott betyg för vår verksamhet, säger Kåre Bremer, rektor vid Stockholms universitet.

Nordiska Konfuciusinstitutet i Stockholm är det andra av ett 100-tal planerade lärocentrum världen över. En överenskommelse om verksamheten har undertecknats av Kåre Bremer och Yan Meihua, direktör för China National Office for Teaching Chinese as a Foreign Language (NOCFL) i Beijing. Institutet kommer bland annat att bedriva utbildningar i kinesiska, ta fram nytt utbildningsmaterial, erbjuda seminarier om historia, ekonomi, samhälle och filosofi samt organisera kulturella aktiviteter, exempelvis filmvisningar.

– Det finns en kännbar framtidsoptimism i Kina som tar sig uttryck i en nyväckt stolthet för det egna språket och kulturen. Samtidigt finns det ett ökande intresse för att studera Kina och kinesiska bland våra studenter, något som vi tydligt märkt här vid institutionen för orientaliska språk. Institutet innebär att vi kommer att kunna bedriva mer utbildning och forskning, säger Torbjörn Lodén, professor i kinesiska vid Stockholms universitet och föreståndare för institutet.

NOCFL betalar hälften av kostnaderna för att driva institutet. Dessutom tillhandahålls språklärare. Övriga kostnader täcks av Stockholms universitets budgeterade medel för utbildning i orientaliska språk.

Institutets styrelse består av sex medlemmar: Ordförande professor Zhu Yongsheng, associate professor Li Mao, Zhang Guoqing, vice direktör NOCFL, professor Torbjörn Lodén, docent Marja Kaikkonen och Tomas Ries, direktör för Utrikespolitiska institutet.

Nordiska Konfuciusinstitutet i Stockholm invigs fredagen den 18 februari klockan 14.00-16.30. Invigningen är i aulan, hus 4, Kräftriket, Stockholms universitet.
Vid invigningen deltar bland andra Kåre Bremer, Zhou Zhenhe, professor och Kinahistoriker och Kinas ambassadör Lü Fengding. Anföranden kommer att hållas av Torbjörn Lodén och Zhou Zhenhe.

För ytterligare information:
Torbjörn Lodén, professor i kinesiska, tfn 08-16 43 56 mobil 0708-98 07 14
Kåre Bremer, rektor Stockholms universitet, tfn 08-16 22 71 mobil 0733-669 169
Maria Erlandsson, pressekreterare, tfn 08-16 39 53 mobil 070-230 88 91
Se även www.su.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera