Artikel från Stockholms universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

16 februari 2005

Första delen av IceCube-teleskopet på plats Pressmeddelande från Stockholms och Uppsala universitet

De första delarna av världens största neutrinoteleskop, IceCube, har placerats djupt ner i Sydpolens is. Teleskopet ska enligt planerna vara helt på plats i januari 2010. Omkring 170 vetenskapsmän från åtta länder arbetar med projektet som beräknas kosta omkring 270 miljoner dollar. Förhoppningen är att teleskopet ska lösa gåtan med universums mörka materia.

IceCube är en neutrinodetektor som kommer att bestå av minst 4 200 känsliga ljusdetektorer som placeras på mellan 1450 och 2450 meters djup i isen under Amundsen-Scott-basen vid Sydpolen. Den första kabeln med 60 moduler, som nu är på plats, registrerar data som skickas till de forskningsinstitutioner som deltar i projektet.
Kabeln kommer senare att kopplas samman med det redan existerande neutrinoteleskopet AMANDA.

IceCube har till uppgift att registrera neutrinopartiklar från universum. AMANDA, som har varit i funktion i fem år, är troligen för liten för att se neutriner från kosmos. Neutrinerna, som bildas genom våldsamma processer i universums extrema miljöer, har ingen elektrisk laddning och kan passera stora mängder materia. De flesta av dem går rakt igenom jorden utan att det händer något. Men om en av dem råkar träffa en atomkärna skapas elektriskt laddade partiklar. När detta inträffar i den klara isen nära teleskopet kan ett blåaktigt sken registreras av de känsliga ljusdetektorerna. Platsen på himlen som neutrinon kommer från kan då beräknas.

– Vår förhoppning är att neutrinopartiklarna ska hjälpa oss att lösa några av de främsta frågorna inom astrofysiken. Var kommer den högenergetiska kosmiska strålningen ifrån? Från gigantiska svarta hål eller till exempel från de märkliga gammablixt-källorna?
Vi vill också få svar på vad den så kallade “mörka materien” i universum består av. Det beräknas att det finns omkring sex gånger mer av denna materia än av den vanliga materia som till exempel vi och stjärnorna är uppbyggda av, säger Per Olof Hulth, professor i experimentell astropartikelfysik Stockholms universitet och internationell talesman för IceCube-samarbetet.

Byggandet av teleskopet leds från University of Wisconsin i Madison, USA.
Sverige satsar 36 miljoner kronor från Vetenskapsrådet och K&A Wallenbergsstiftelse.
Dessutom bidrar Svenska Polarforskningssekretariatet med tekniker. De svenska forskarna arbetar för närvarande med att bygga och kvalitetskontrollera ljusdetektorer. Nästan en fjärdedel av dem kommer att byggas i Sverige

För ytterligare information:
Per Olof Hulth, professor experimentell astropartikelfysik, Stockholms universitet, tfn 08-55378668, mobil 0708-164633 e-post: hulth@physto.se
Olga Botner, professor, Uppsala universitet, tfn 018-471 3876 e-post: olga.botner@tsl.uu.se
Allan Hallgren, professor, Uppsala universitet, tfn 018-471 3881 mobil 070-4250355, e-post: allan.hallgren@tsl.uu.se

IceCubes hemisda http://icecube.wisc.edu
AMANDAs hemsida http://www.amanda.uci.edu
IceCube bilder www.news.wisc.edu/newsphotos/icecube.html
Bilder från borrningen av första hålet: http://www.icecube.wisc.edu/~malkus/SP05_IceCube1

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera