Artikel från Karolinska Institutet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

22 januari 2005

POLITISKT LEDARSKAP BEHÖVS FÖR ATT STÄRKA EUROPEISK FORSKNING

Trots att Europa har en enorm forskningspotential visar varken politiker eller näringslivspersoner någon förmåga att leda forskningsutvecklingen i Europa. Det säger Carl Johan Sundberg, docent vid Karolinska Institutet och projektchef för EuroScience Open Forum (ESOF), en sameuropeisk forskningskonferens som ägde rum första gången hösten 2004, då i Stockholm, Sverige.

Vetenskaplig forskning är i dag en viktig motor för den samhällsekonomiska tillväxten. Det är politiker i framförallt USA medvetna om, där är forskningspolitiken en het valfråga. I Europa däremot är det i dag få politiska ledare som driver forskningsfrågan strategiskt och tillräckligt starkt, varken på nationell eller på EU-nivå. Detta trots att forskning i Europa inom flera områden är ledande i världen.

– Problemet i Europa, som jag ser det, är att vägen från ord till handling är för lång, säger Carl-Johan Sundberg. Det är viktigt att ett europeiskt forskningsråd inrättas så fort som möjligt. Det initiativ som för cirka tre år sedan togs av det danska och det svenska ordförandeskapet är om det sker snabbt ett bra startskott för forskningsutvecklingen i Europa.

Carl Johan Sundberg menar att Europa behöver satsa mer på forskning utifrån kriterierna kvalitet och konkurrens. En lösning är att skapa en anslagsgivare som inte sätter några andra mål än vetenskaplig tyngd och kvalitet. Den forskning som nu behöver obundna resurser akut är den nyfikenhetsbaserade, förståelseorienterade grundforskningen.

Carl Johan Sundberg är inbjuden som talare på en öppen hearing, måndag den 24 januari, som anordnas av utskottet för industrifrågor, forskning och energi vid Europaparlamentet i Bryssel.

Tid: 15.00-18.30
Plats: EP, Rum ASP 1G3
Se agendan på: http://www.europarl.eu.int/hearings/20050124/itre/programme_en.pdf

För kontakt med Carl-Johan Sundberg, Karolinska Institutet: telefon 08-524 868 86, mobil 070-517 68 86, e-post: carl.j.sundberg@fyfa.ki.se

Kontaktinformation
Karolinska Institutet är ett av Europas största och mest ansedda medicinska universitet. Genom utbildning, forskning och information bidrar Karolinska Institutet till att förbättra människors hälsa. Det är också Karolinska Institutet som årligen utser pristagaren av Nobelpriset i fysiologi eller medicin.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera