Artikel från Uppsala universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

17 januari 2005

Tre invandrade vargar konstaterade

DNA-analyser gjorda vid Uppsala universitet visar att det finns hela tre invandrade vargar av finskryskt ursprung i norra Sverige. Nu står hoppet till att någon av dessa djur ska få kontakt med den inhemska vargstammen för att minska inaveln och därmed säkra stammens överlevnad.

– Resultaten får betraktas som sensationella, säger professor Hans Ellegren vid Evolutionsbiologiskt Centrum i Uppsala, vars forskargrupp är ansvarig för den genetiska övervakningen av de svenska rovdjursstammarna.
– Under de senaste 20 åren har vi bara haft två bekräftade invandrade vargar i landet, nu har vi plötsligt tre samtidigt, berättar han.

En av de nya vargarna finns i Norrbotten, nära finska gränsen, och en annan i Västerbottens kustland. Dessutom har den preliminära undersökningen som gjordes strax före jul av vargen vid Ringvattnet i Jämtland nu bekräftats; även detta är en invandrare. Det rör sig i alla tre fall om handjur och det material som analyserats är spillning eller hårprover. Proverna samlades in i slutet av förra året.
Den svenska vargstammen är hårt drabbad av inavel. Hans Ellegrens forskargrupp visade för några år sedan att alla dagens vargar härstammar från endast tre djur. Två av dessa la grunden till stammen i början av 1980-talet och en tredje kom till 1990. Sedan dess har inte skett något nytillskott och den genetiska variationen har nu minskat.
– De tre invandrarna i norr är nu de viktigaste vargarna i hela Skandinavien, sett ur bevarandesynpunkt. Sannolikt hänger stammens långsiktiga möjlighet till överlevnad på att friskt blod tillförs, säger Hans Ellegren.

DNA-analyser av andra prover visar dessutom att det just nu finns ytterligare tre vargar i norra Sverige (Medelpad, Ångermanland och Västerbotten). Dessa djur härstammar dock från stammen i södra Skandinavien och de har alltså vandrat i nästan rakt motsatt riktning jämfört med de tre invandrarna.
– Det betyder att det finns minst sex vargar samtidigt i nordligaste Sverige. Det är mycket ovanligt i modern tid, säger Hans Ellegren.

Kontaktinformation
För mer information kontakta Hans Ellegren, tel 018-4716460 eller 070-4250637, e-post: Hans.Ellegren@ebc.uu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera