Artikel från Karolinska Institutet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

17 december 2004

Stamceller transplanterade till foster

För första gången har ett fall där ett barn redan i fosterlivet fått en viss typ av stamceller transplanterade för att lindra en svår sjukdom, presenterats för svensk publik. Presentationen gjordes i samband med en disputation vid Karolinska Institutet idag, fredag 17 december 2004.

Den transplanterade flickan har en bensjukdom, osteogenesis imperfecta, som gör att benen är sköra och bryts väldigt lätt. Redan i mammans mage upptäcktes att hon hade fått benbrott. I 32:a graviditetsveckan transplanterades så kallade mesenkymala stamceller till den då ofödda flickan, stamceller med förmågan att bilda ny benvävnad. Flickan är idag nästan tre år, hon kan gå och mår troligtvis bättre än om transplantationen inte gjorts.

Det unika med transplantationen är att de överförda cellerna var från helt omatchad vävnad. Trots detta har ingen avstötningsreaktion skett utan cellerna har slagit an och blivit accepterade som kroppsegen vävnad.

Två andra liknande operationer är kända i världen, en av dem har gått bra, den andra mindre bra.

Det positiva resultatet från den svenska transplantationen innebär att metoden kan utvecklas så att flera liknande transplantationer kan utföras i framtiden för behandling av ett flertal sjukdomar där liknande rubbningar förekommer.

Mesenkymala stamceller är en typ av stamceller som har en viss specialisering, men också förmåga att utvecklas ytterligare. De finns i benmärgen och kan mogna ut till bland annat ben, brosk och fettvävnad.

Cecilia Götherström har i sitt avhandlingsarbete studerat mesenkymala stamceller från benmärgsprov och fostervävnad. Cellerna odlas på laboratorium, de förändrar sig inte utan behåller förmågan att producera tillväxtfaktorer. Genom olika tillsatser vid odlingen kan de förmås att bilda ben, brosk och fett.

Eftersom blodbildningen är störd vid blodcancer, har man även undersökt hur mesenkymala stamceller påverkar blodstamcellerna, som också finns i benmärgen, och immunförsvarets celler. Resultaten visar att stamceller från vuxen vävnad, men inte från fostervävnad, hämmar immunförsvarets celler men det är okänt hur.

I ett internationellt samarbete har samtidig transplantation av blodstamceller och mesenkymala stamceller prövats som behandling av blodcancer. Behandlingen tycks minska den brist av vita blodkroppar och blodplättar som sker efter transplantation av endast blodstamceller. Den dämpar den transplantat-kontra-värd-reaktion som kan uppstå och ge svåra komplikationer. Stamcellstransplantation blir då en mindre farlig behandling med färre infektioner och minskat behov av immunhämmande medicin.

Avhandling:
Characterisation of human fetal mesenchymal stem cells

Disputationen har ägt rum fredagen den 17 december 2004.

Författare:
Cecilia Götherström, institutionen för laboratoriemedicin, Karolinska Institutet, tel 08-585 814 87, 070-471 23 00 eller mail: cecilia.gotherstrom@labmed.ki.se

För frågor om transplantationen, var vänlig kontakta:
Professor Magnus Westgren, Karolinska Institutet, tel 08- 585 816 27 eller mail: magnus.westgren@klinvet.ki.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera