14 december 2004

Att mäta vidhäftning vid trä

Det finns en mängd teorier för hur så kallad vidhäftning av lack och lim mot trä fungerar på molekylnivå och massor med metoder där man testar styrkan i limfog eller hur bra en lack sitter på en yta.Problemet är att man inte får några ledtrådar från dessa mätmetoder om vad man ska förändra i lack, lim eller trä för att förbättra vidhäftningen.Nu har ett första steg tagits för att få fram en sådan metod och doktoranden Anna Backman Sandlund har i sin nyligen presenterade doktorsavhandling kunnat presentera en hel del lovande resultat.- Men mycket återstår innan en lim- eller lacktillverkare kan börja använda metoden, säger Anna Backman Sandlund.

Ska vi ta det lite mer vetenskapligt kan vi konstatera att Anna Sandlund studerat mjukningstemperaturen hos plasterna och sett att den sjunker för en lack eller ett lim som har bra vidhäftning till trä. Mjukningstemperaturen har hon studerat i en apparat som kallas DMTA – dynamisk mekanisk termisk analys.

– Sänkningen i mjukningstemperatur kommer från att plasterna sitter fast vid träet när de torkar/härdar och de blir då utsatta för dragspänningar som gör att temperaturen sänks, säger Anna Sandlund.

– Om plasterna inte sitter fast mot trä på mikronivå – vi talar om storlekar på 0,5-2 mikrometer – blir den inte utsatt för dragspänningar och vi får ingen skillad i mjukningstemperatur. Jag har testat detta på modellpolymerer men främst på kommersiella lacker och limmer vilket är ganska ovanligt.
Anna Sandlund har hunnit med en hel del i livet. Numera är hon – åtminstone mentalt – Pitebo, men har under sin uppväxt flyttat runt och bott på ett flertal platser på jorden, som Malmberget, Piteå, Iran, Liberia och Stockholm.
Hon fick sin civilingenjörsutbildning i Luleå och arbetade sedan ett tag åt en uppfinnare i Jävrebodarna.

– Jag hjälpte honom att göra ritningar på en filémaskin för lax, och arbetade också en del med design och materialval. Rätten till maskinen sålde han sedan vidare till ett stort företag i Danmark och om jag minns rätt kostar varje maskin cirka 250.000 kronor …!

Anna Sandlund inledde sina doktorandstudier i Skellefteå 1996 men hade studieuppehåll under 2002 då hon födde och tog hand om sonen Fabian.
Hon disputerade med doktorsavhandlingen A study of wood adhesion and interactions using DMTA den 2 december.

Upplysningar: Anna Sandlund, tel. 0910-58 53 75, 070-356 76 54, anna.sandlund@ltu.se eller universitetets pressansvariga Lena Edenbrink, tel. 0920-49 16 22, 070-679 16 22, lena.edenbrink@ltu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera