Artikel från Uppsala universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

6 december 2004

Gästföreläsande teologiprofessor om vetenskap och religion

J Wentzel van Huyssteen, en av de riktigt stora inom området teologi och vetenskap, gästar Uppsala universitet den 7-9 december. Han kommer att ge tre öppna föreläsningar på temat Människans ursprung och religiösa upplevelser.

J Wentzel van Huyssteen är en de riktigt stora forskarna i världen inom området teologi och vetenskap, verksam vid Princeton Theological Seminary, USA, sedan 1992. Han kom då från Sydafrika där han lett den teologiska fakulteten vid Universitetet i Port Elizabeth sedan 1972.
– Han är en av de allra största i debatten om religionens förhållande till vetenskapen. Det är ett mycket spännande tvärvetenskapligt forskningsområde, som är stort i Europa och USA men än så länge ganska litet här i Sverige, berättar Anne Runehov, som snart disputerar på en avhandling inom just detta område.
Områdets fokus är dialogen – mellan teologin, vetenskapen och humanismen – och J Wentzel van Huyssteen har skrivit flera prisbelönta böcker på området.
Han gav under år 2004 de mycket prestigefyllda Giffordföreläsningarna vid Edinburgh University i Skottland, och var redaktör för ett nytt uppslagsverk om religion och vetenskap som publicerades 2003. Han är medlem i flera internationella akademiska sällskap, bland annat inom området religion och vetenskap, och är även ordförande i “The International Committee for the Assessment of Theological Research”.

Föreläsningarna, “Human origins and religious awareness: in search of human uniqueness” är vidare bearbetningar av Giffordföreläsningarna.

Plats: Geijersalen, Humanistcentrum, Thunbergsvägen 3P

Tid 7-9 december, kl. 14-16.

7 december: Human uniqueness and Cognitive Evolution
8 december: Human Uniqueness and Human Origins
9 december: Human Uniqueness and Symbolization

Kontaktinformation
För mer information:
Anne Runehov, 018-471 2228, 070-992 7259

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera