Artikel från Linköpings universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

30 november 2004

Produktdesign för lönsam återtillverkning

Låt tillverkaren ta tillbaka din trasiga tvättmaskin, fräscha upp den och sälja den på nytt! Återanvändning av produkter stärker företagens miljöprofil och kan även bli en lönsam verksamhet. Genom att anpassa design och tillverkningsprocesser kan verksamheten öka och bidra till ett mer uthålligt samhälle, enligt en doktorsavhandling vid Linköpings universitet.

Erik Sundin, doktorand i monteringsteknik vid avdelningen för produktionssystem, har tagit fram riktlinjer för hur produkter bör utformas för att enklare kunna återanvändas på olika sätt. Han har bland annat samarbetat med Electrolux som driver en återtillverkningsenhet av vitvaror i Motala. Han har också studerat återtillverkning av motorer, kassetter till skrivare och engångskameror hos företag i bland annat Kanada och Japan.

Electrolux startade sin återtillverkning 1998, i första hand av miljöskäl men man såg också ekonomiska fördelar. Idag går 5 500 återtillverkade kylskåp, tvättmaskiner, spisar och mikrovågsugnar varje år tillbaka till handeln. Företaget har liknande enheter i Storbritannien, USA och Litauen. Verksamheten går med vinst.

I avhandlingen identifieras sex steg i återtillverkningsprocessen: inspektion, rengöring, demontering, lagring, rekonditionering, återmontering och provning. Processen är betydligt mer hantverksmässig än nyproduktion. Vid Electrolux tar det i genomsnitt en dryg timme att återtillverka en vitvaruprodukt. Men genom att anpassa produktdesignen från början kan återvinningen underlättas. De viktigaste åtgärderna är att förenkla åtkomligheten, identifikationen och handhavandet av komponenterna, och att förbättra deras hållbarhet.

Enkäter bland personalen på återvinningsenheterna visar en hög motivation och känsla för kvalitet.

Avhandlingen heter Product and process design for successful remanufacturing (Linköping studies in science and technology, dissertation no. 906) och lades fram vid Linköpings Universitet fredag 26 november.

Kontaktinformation
Erik Sundin kan nås på telefon 013-286601, e-post erisu@ikp.liu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera