Artikel från Luleå tekniska universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

16 november 2004

Ny metod för lasermätning

I dag finns flera olika metoder för att mäta avstånd med laserljus.Den kanske vanligaste metoden är att skicka ut en kort laserpuls och mäta den tid det tar för ljusreflexen att komma tillbaka till sändaren.Avståndet kan sedan beräknas från tidsfördröjningen.För att erhålla hög mätnoggrannhet krävs högpresterande elektronik som klarar av att mäta korta tidsfördröjningar.

De senaste 10-20 åren har nya lasrar lämpade för fiberoptisk kommunikation utvecklats. Dessa lasrar har också gjort det möjligt att mäta både avstånd och hastighet med en metod som inte ställer samma sorts krav på elektroniken.
I en ny doktorsavhandling från Luleå tekniska universitet med titeln Optical frequency modulated continous wave (FMCW) range and velocity measurements, har Daniel Nordin undersökt möjligheterna med denna metod.
Syftet har varit att försöka åstadkomma ett relativt billigt system.
Bland forskningsbidragen kan nämnas en mindre modifikation av mätmetoden, en elektronikkrets och teoretiska analyser.
Dessvärre ställer metoden höga krav på den laser som används, och en laser som uppfyller de kraven är i dag en rätt dyr komponent.
Dessa lasrar kan dock komma att bli billigare i framtiden.

Daniel Nordin är född och uppvuxen i Örnsköldsvik och tog sin civilingenjörsexamen i elektronik vid Luleå tekniska universitet. Han disputerar onsdagen den 24 november.

Upplysningar: Daniel Nordin, tel. 0920-49 25 23, daniel.nordin@ltu.se eller universitetets pressansvariga Lena Edenbrink, tel. 0920-49 16 22, 070-679 16 22, lena.edenbrink@ltu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera