Artikel från Karolinska Institutet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

11 november 2004

Ny behandling mot hjärnblödning

Välkommen på presskonferens om hur genomförandet av trombolysbehandling vid blodpropp i hjärnan har utvecklats hittills, och om en ny behandling mot hjärnblödning.

Måndag den 15 november kl. 12.15-13.00 i pressrummet vid receptionen på Norra Latin i Stockholm.

Presskonferensen hålls i samband med den vetenskapliga konferensen Karolinska Stroke Update (www.strokeupdate.org ) och utdelningen av Karolinska Stroke Award 2004.

Varje år drabbas 30 000 svenskar av stroke – ofta med livslångt handikapp eller död som följd. Stroke är den sjukdom som tar flest sjukhussängar i anspråk. Kostnaderna för stroke är stora och beräknas till över 10 miljarder per år.

Nya behandlingsformer gör att vi idag kan hjälpa allt fler patienter. För blodpropp i hjärnan finns trombolysbehandling som skulle kunna hjälpa minst 3 000 svenskar varje år. Ny forskning visar också på möjlighet för akut behandling vid hjärnblödning, vilket skulle kunna hjälpa ytterligare 3 000 svenskar varje år. Förutsättningen för båda behandlingarna är dock att snabbt ta sig till sjukhuset, varje minut räknas.

På presskonferensen kommer vi att informera om Rädda Hjärnan-kampanjen som riktar sig till allmänheten. Kampanjen går ut på att säkerställa att patienter omedelbart åker till sjukhus vid symtom på stroke eftersom detta är en förutsättning för de nya behandlingarna.

Vi kommer också att berätta om hur införandet av trombolysbehandling vid blodpropp i hjärnan går i Sverige.

Slutligen kommer vi att presentera den nya typ av behandling mot hjärnblödning som nu finns att tillgå och som kan komma att bli världsstandard.


KAROLINSKA STROKE AWARD For Excellence in Stroke Research 2004
Karolinska Stroke Award är ett nyinrättat pris för stora insatser inom utveckling av bättre strokevård. Karolinska Stroke Award, som har en prissumma om 100 000 kronor, kommer år 2004 att delas av två internationellt erkända forskare som båda finns närvarande på konferensen. Priset kommer att delas ut i Grunewaldsalen, Konserthuset måndagen den 15 november kl. 17. Prisutdelare är ordföranden i Karolinska Institutets Konsistorium Berit Lofstedt.

För ytterligare information:
kontakta Johanna Surguy, tel 08-517 756 06, Therese Axelsson, tel 08-517 756 00 eller
konferensordföranden Nils Wahlgren, mobil 070-484 1499
eller besök Karolinska Stroke Updates hemsida: www.strokeupdate.org

Kontaktinformation
Karolinska Institutet är Sveriges enda universitet med renodlad medicinsk inriktning. Det är också ett av Europas största centrum för medicinsk utbildning och forskning. Karolinska Institutet utser årligen pristagaren av Nobelpriset i fysiologi eller medicin. Genom utbildning, forskning och information bidrar Karolinska Institutet till att förbättra människors hälsa.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera