Artikel från Karolinska Institutet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

11 november 2004

Halsbränna av rökning och salt men inte av kaffe

Rökning och mycket salt på maten ökar risken för svåra besvär med halsbränna och sura uppstötningar. Fibrer i maten och fysisk aktivitet kan däremot skydda mot besvären. Forskare från Karolinska Institutet publicerar idag dessa rön i tidskriften Gut.

Livsstilsfaktorers samband med sura uppstötningar har undersökts inom två större folkhälsoundersökningar i Norge. Över 3 000 patienter med svåra problem har jämförts med en kontrollgrupp på 40 000 symptomfria personer.

Vissa livsstilsfaktorer visade sig vara starkt kopplade till problem med sura uppstötningar och halsbränna. För personer som rökt dagligen i mer än 20 år var sannolikheten att ha dessa problem 70 procent större än för icke-rökare. Även intaget av salt visade sig vara en riskfaktor. Att ofta äta salt mat eller att alltid salta extra på maten innebar en kraftigt ökad sannolikhet att ha besvärande symptom i jämförelse med personer som inte hade dessa vanor.

Skyddande faktorer identifierades också. Att regelbundet äta fiberrikt bröd eller att motionera i 30 minuter minst en gång per vecka halverade risken för sura uppstötningar.

Förvånansvärt hade de personer som drack många koppar kaffe varje dag inte mer halsbränna än andra. Inte heller té eller alkohol ökade risken för sura uppstötningar.

Symptom av gastroesofageal reflux, det vill säga läckage av magsaft upp i matstrupe och munhåla, är mycket vanliga i västvärlden. Reflux ger en försämring av livskvaliteten hos drabbade personer och innebär även stora kostnader för medicinsk och kirurgisk behandling.

Publikation:
Life-style related risk factors in the aetiology of gastro-oesophageal reflux
Nilsson M, Johnsen R, Ye W, Hveem K, Lagergren J.
Gut (2004) 53: 1730-1735.

För mer information, kontakta:
Kirurg Magnus Nilsson, institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik, Karolinska Institutet, tel 08-517 792 14 eller mail magnus.nilsson@meb.ki.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera