Artikel från Linköpings universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

19 oktober 2004

Bot mot ALS och Alzheimers inom räckhåll

LiU-konferens om felveckningssjukdomar Alzheimers, ALS, cystisk fibros, diabetes, galna ko-sjukan, Parkinsons – en rad allvarliga sjukdomar som har en sak gemensamt: vissa proteiner i patienternas celler har fått en felaktig form. Forskningen kring denna felveckningsprocess har nu kommit så långt att man börjar se möjligheter att behandla sjukdomarna, inte bara bromsa dem.

I veckan kommer några av världens främsta forskare på området till Linköpings universitet för att delta i konferensen Molecular Aspects of Misfolding Diseases.

Proteinerna flyter omkring i cellen och utför sina vitt skilda uppgifter i direktkontakt med andra molekyler. Om de formats på fel sätt kan det få fatala följder. Hos exempelvis Alzheimerpatienter bildas plack av fibrer i hjärnans nervceller. Men för att stoppa ett sjukdomsförlopp måste man upptäcka den skadliga processen innan den gått så långt. Under konferensen kommer professor William Klein från Northwestern University i USA att beskriva hur så kallade oligomerer (nanometerstora proteinklumpar) kan ligga bakom minnesförlust hos patienterna.

Professor Jeffery Kelly från the Scripps Research Institute, konferensens huvudtalare, lägger fram några tänkbara behandlingsstrategier för felveckningssjukdomar.

– Vi har strävat efter en stor bredd, från den molekylära bakgrunden ända fram till möjliga terapier. Konferensen är en del av en satsning som omfattar tio forskargrupper inom Life Science vid LiU, säger Bengt-Harald Jonsson, professor i molekylär bioteknik och bas för organisationskommittén.

Konferensen är 2004 års möte inom Svenska föreningen för biokemi och molekylärbiologi (SFBM).

Tid: 21 oktober kl 10.00-22 oktober kl 14.45.
Plats: Wallenbergssalen, Länsmuseet, Linköping.
Intervjutillfällen erbjuds under fredagen.

Kontaktinformation
Professor Bengt-Harald Jonsson, 013-288935, 070-3974520, nalle@ifm.liu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera