Artikel från Stockholms universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

13 oktober 2004

Pris för årets bästa doktorsavhandlingar

Högskoleföreningen vid Stockholms universitet har delat ut årets stipendium på 20 000 kronor till författarna till de mest framstående doktorsavhandlingarna inom de humanistiska, samhällsvetenskapliga resp. naturvetenskapliga fakulteterna under läsåret 2003/04:

David Gedin, litteraturvetenskap för avhandlingen Fältets herrar. Framväxten av en modern författarroll. Artonhundartalet. Avhandlingen beskriver det “litterära” fältet i det svenska 1880-talets litteratur med utgångspunkt från den franske kultursociologen Bordieu. Gedin kastar ett nytt ljus över en rad olika områden, till exempel sedlighetsdebatten, tendens- och indignationslitteraturen och kvinnors läsning.

Shahram Khosravi, socialantropologi för avhandlingen The islamic order of things and Cultural Defiance among the Young of Teheran. Avhandlingen är en livlig etnografisk framställning hur de unga i Teheran uttrycker motstånd mot ‘the islamic order of things’ och konstruerar en egen kultur

Andreas Namslauer, biokemi för avhandlingen Proton transfer in cytochrome c oxidase – How, when and why? Avhandlingen behandlar ett forskningsområde inom biokemi som är mycket “hett”.

David Gedin och Andreas Namslauer föreläser lördagen den 16 oktober om sina ämnen under universitetets Forskardagar 14-16 oktober. Se www.forskardagarna.su.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera