Artikel från Malmö universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

7 oktober 2004

Nytt system för skapande av 3-D modeller i avhandling

Jan Erik Solem, forskare vid Malmö högskola, har utarbetat ett system som skapar tredimensionella modeller som kan användas inom allt från medicin till filmindustri och stadsplanering.- Min forskning går ut på att hitta en metod att konstruera tredimensionella modeller utifrån tvådimensionella bilder.Jan Erik Solem försvarar sin licentiatavhandling den 8 oktober på Malmö högskola.

Jan Erik Solem, som forskar i datorseende. Hans forskning bygger på teknik som Anders Heyden, professor i tillämpad matematik på Malmö högskola, är världsledande inom och som handlar om att kunna räkna ut var kameran varit placerad när man filmat eller tagit en serie bilder.

– Min forskning går ut på att hitta en metod att sammanställa information från olika bilder så att datorn kan konstruera tredimensionella modeller utifrån de tvådimensionella bilderna. Det hade varit omöjligt om man inte kunde räkna ut var kameran varit placerad. Tekniken kan användas inom till exempel stadsplanering, för att skapa hela miljöer i datorn, men också inom medicin.

Som en del av sitt forskningsarbete besökte Jan Erik Solhem bl a en firma som arbetade med stadsplanering i Köpenhamn och som gjort en tredimensionell modell Köpenhamns centrum.
– De var tvungna att göra allt manuellt, ta ut mätpunkter i bilderna och rita, det hade tagit dem ungefär 8000 arbetstimmar. Kan man förkorta den arbetstiden skulle det vara en enorm vinst.

Tekniken med att räkna ut kameraplacering används idag inom till exempel filmindustrin för att skapa specialeffekter. Det vore ett möjligt användningsområde för tekniken att skapa tredimensionella modeller också, menar Jan Erik Solem.
– Det här är generella metoder, som inte har avgränsade användningsområden och det är det som gör det så kul att arbeta med. Det finns oändliga möjligheter, säger Jan Erik Solem.

Kontaktinformation
För mer information kontakta Jan Erik Solem.
Tfn: 040 – 6657625, e-post: jan.erik.solem@ts.mah.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera