Tema

Nybliven professor redan i världstoppen

Professor Per Runeson vid Lunds Tekniska Högskola, som nyligen befordrats till professor vid LTH, rankas på 13:e plats bland de bästa forskarna i världen inom programvaru–teknik (Systems and Software Engineering) i en artikel som publiceras i ”Journal of Systems and Software” under hösten. Per Runeson kommer att installeras som professor vid universitetets installationshögtid på fredag.

Svenska forskare ligger bra till i rankingen inom programvaruteknik, d v s forskning kring hur man utvecklar system med betydande andel programvara. Forskargruppen i programvaru-system vid LTH hamnar för andra året i rad på rankinglistan, nu på 12:e plats bland forskar-grupper inom området i hela världen. Nytt för året är att Per Runeson, som befordrats till professor vid LTH i juni i år, redan är på 13:e plats på den individuella listan. På 10:e plats i samma lista finns Professor Claes Wohlin vid Blekinge Tekniska Högskola, som tidigare varit verksam vid LTH.
”Detta är ett kvitto på att vår strategi med fokusering på empirisk program-varuforskning är rätt,” säger Per Runeson. ”Ämnesområdet är centralt, inte bara för de tekniska högskolorna och dess utbildningar, utan framför allt för de företag vi samverkar med, där Sony Ericsson och ABB är våra strategiskt viktigaste partners. Sveriges konkurrenskraft som systemutvecklare behöver stärkas och samverkan med forskningen är en möjlighet för Sverige att ligga i framkanten.”
Forskningen inom området syftar till att effektivisera utvecklingen av program-varuprodukter, genom att förbättra företagens arbetsprocesser. Forskningen är empirisk och bedrivs i tät samverkan med det omgivande näringslivet.
Rankingen är baserad på forskning genomförd under åren 1999-2003 med en genomgång av publicerade forskningsartiklar i sex vetenskapliga tidskrifter.

Måndagen den 18 oktober kl 13-18 presenteras forskningen på LUCAS-dagen, se även nedan:

Kontaktinformation
Ytterligare upplysningar kan fås av:
Professor Per Runeson, telefon 046-222 93 25 eller 0705-15 93 25, e-post per.runeson@telecom.lth.se, webbsida http://serg.telecom.lth.se/personnel/perr/

Nybliven professor redan i världstoppen

 lästid ~ 1 min