Artikel från Chalmers tekniska högskola

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

6 oktober 2004

Chalmersstudenter utmärker sig internationellt

Fyra studenter från Chalmers datalinje har varit i USA för att presentera sina forskningsresultat på en konferens organiserad av ansedda amerikanska Association for Computing Machinery. Niklas Broberg och Andreas Farre berättade om sitt arbete med att utveckla ett nytt språk för att skapa webbsidor, medan Björn Bringert och Anders Höckersten deltog i en workshop och presenterade ett projekt, där de vidareutvecklat ett nytt slags gränssnitt mot databaser.

The International Conference in Functional Programming, som i år hölls i Salt Lake City den 19-22 september, är den mest prestigefyllda i världen inom detta forskningsområde och konkurrensen för en plats i konferensprogrammet är mycket hård. Endast 30 procent av de inskickade artiklarna accepteras, vilket betyder att Chalmersteknologerna brädade en ansenlig mängd betydligt mer erfarna forskare. Att studenter presterar resultat som förtjänar en plats på internationella forskningskonferenser hör verkligen till undantagen, och det här är en av de få gånger under den här konferensens historia som det har inträffat.

Niklas Broberg och Andreas Farre, har publicerat en artikel om sitt exjobb, som de nu fick presentera inför forskare från hela världen.
– Vi är tre teknologer som arbetat med projektet, men Andreas och jag fick presentera det i USA. Vi har utvecklat ett nytt språk för att skapa webbsidor, baserat på programmeringsspråket Haskell. Det nya språket, HSP, är lättanvänt, samtidigt som det är både kraftfullare och säkrare än de språk som idag dominerar marknaden, säger Niklas Broberg.

Björn Bringert och Anders Höckersten, presenterade resultat från sitt tredjeårsgrupprojekt under den Haskellworkshop som hängde samman med konferensen.
– Vi var sju teknologer som samarbetade i vårt projekt. Det gick också ut på att förbättra Haskell. Vi har vidareutvecklat ett nytt slags gränssnitt mot databaser. Detta gränssnitt har flera fördelar jämfört med existerande sätt att använda databaser. Bland annat minskar risken för programfel och vissa typer av säkerhetsproblem. Gränssnittet utvecklades ursprungligen av Dan Leijen vid universitetet i Utrecht, Nederländerna, säger Björn Bringert.


Vill du läsa rapporterna? Tag kontakt med någon av författarna:

Regular Expression Patterns.
Niklas Broberg, Andreas Farre och Josef Sveningsson

HaskellDB Improved.
Björn Bringert, Anders Höckersten, Conny Andersson, Martin Andersson, Mary Bergman, Victor Blomqvist och Torbjörn Martin

Kontaktinformation
Mer information:
Niklas Broberg, tel: 0302-45165 eller 0706-493546,
e-post: d00nibro@dtek.chalmers.se
Andreas Farre, e-post: d00farre@dtek.chalmers.se
Björn Bringert, e-post: d00bring@dtek.chalmers.se
Anders Höckersten, tel: 0739-876714, e-post: chucky@dtek.chalmers.se

John Hughes, professor i data- och informationsteknik, tel 031-772 1001, e-post: rjmh@cs.chalmers.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera