Artikel från Luleå tekniska universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

4 oktober 2004

Populärvetenskap: Bush, världsmakten och den kristna tron

Det amerikanska presidentvalet närmar sig och mediernas aktualitetsprogram ägnar stort utrymme åt kampen mellan de båda kandidaterna George W Bush och John Kerry.Populärvetenskap – det som tidigare bar namnet Kulturuniversitetet – sätter det amerikanska presidentvalet i fokus under tre kvällsföreläsningar, var och en med olika inriktning.I morgon tisdag är det premiär, då är temat George W Bush och världsmakten.

Det finns de som hävdar att George W Bush var helt oförberedd när det handlar om utrikespolitik när han tog plats i Vita huset, personer som också hävdar att han ända sedan den 11 september 2001 har utvecklat en neokonservativ syn på utrikesfrågorna.
Delar av USA:s nuvarande utrikespolitik anses inspirerad av en strävan att i grunden förändra världen – bakgrunden till detta förhållningssätt finns dels att finna i den franska revolutionens idéer, dels hos amerikanska intellektuella som gått från extrem radikalism till konservatism.
Centralt i deras idévärld är att USA är en unik nation, bärare av universella principer som bör vara vägledande för alla.
Mike Winnerstig, fil dr i statsvetenskap och säkerhetspolitisk analytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut, besöker Populärvetenskap i morgon kväll (5 oktober) och diskuterar bland annat den ideologiska utvecklingen i USA och analyserar effekterna på amerikansk politik.

Den 14 oktober är det dags att lägga den amerikanska valmaskinen under lupp.
Då kommer Cynthia Kite, universitetslektor i statsvetenskap vid Umeå universitet, till Luleå för att diskutera om valet i USA handlar om en tydlig värdekonflikt mellan de båda kandidaterna och om vilken agenda John Kerry vill etablera för USA om han blir USA:s nästa president.

Den tredje föreläsningen i serien handlar om USA ur ett religiöst perspektiv – utan tvekan kan landet betraktas som västvärldens mest religiösa. 40 procent av befolkningen går i kyrkan minst en gång i veckan och 80 procent säger sig tro på gud.
Den så kallade “Jesus-effekten” i amerikansk politik diskuteras allt oftare – George W Bush beskriver sig exempelvis själv som pånyttfödd kristen och den kristna högern i USA har stort inflytande på såväl inrikes- som utrikespolitiken.
Arne Rasmusson, docent i tros- och livsåskådningsvetenskap vid Umeå universitet, diskuterar i sin föreläsning den 19 oktober religionens starka ställning i USA och hur den påverkar den politiska debatten och det civila samhället.

Dagar: 5, 14 och 19 oktober
Tid: Klockan 19.00
Plats: LKAB-salen, Alfa-Huset, Luleå tekniska universitet

Välkomna!

Upplysningar: Soy Lundqvist, tel. 0920-49 16 06, 070-527 29 11, soy.lundqvist@ltu.se eller Elisabeth Engren, tel. 0920-49 16 19

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera