Artikel från Uppsala universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

28 september 2004

Statistikmetod minskar resursslöseri i mobiltelefonnät

Snabbare överföring i data- och mobiltelefonnät. Större vinstchans vid auktioner. Lagom produktion trots osäker orderingång.Mathias Johansson visar i sin avhandling hur nya statistiska metoder kan användas för att effektivisera resursanvändandet inom olika områden.

Mathias Johansson har under sitt avhandlingsarbete utvecklat nya statistiska metoder som kan spara resurser inom olika områden. Bland annat kan statistik användas för att öka dataöverföringshastigheter i data- och mobiltelefonnätverk genom bättre utnyttjande av resurser. Resultaten kan användas för att förbättra existerande nät, som 3G-nätet, eller minska behovet för nyinvesteringar. Genom mindre resursslöseri kan mobiloperatörer nå högre lönsamhet i sina nät.

De föreslagna statistikmetoderna gör det också möjligt att utveckla bättre strategier för att vinna olika typer av auktioner – något som kan användas i finansiella auktionssystem på finansmarknader och i system för mobiltelefonnät. Metoderna kan också användas för att effektivisera produktionen i tillverkningsindustrier. Det blir möjligt att möta orderingångar optimalt även när orderprognoser är mycket osäkra.
Mathias Johansson är en av grundarna till företaget Dirac Research AB som erbjuder digitala metoder för förbättring av ljudåtergivningssystem.

Kontaktinformation
För mer information, kontakta Mathias Johansson, mobiltelefon: 070-346 0583, eller via e-post: mj@signal.uu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera