Artikel från Linköpings universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

24 september 2004

Den rullbara datorskärmen: Från vision till verklighet

Elektriskt ledande plaster öppnar möjligheter att göra elektroniken alltmer flexibel och “mjuk”. Platta bildskärmar baserade på så kallad organisk elektronik finns redan som kommersiella produkter, och ett intensivt utvecklingsarbete pågår, riktat mot nya tillämpningar.

Datorskärmar i rullgardinsform, lysande tapeter som ersätter glödlampor, flexibla solceller, elektronik tryckt på papper och elektroniska komponenter som kan föras in i kroppen utan infektionsrisk är några av visionerna för framtiden.

I en ny doktorsavhandling vid Linköpings universitet visar Stina K M Jönsson hur den elektriska ledningsförmågan i plastmaterialen kan ökas och hur kontakterna kan utformas för att dessa visioner ska kunna bli verklighet.

Ledningsförmågan hos vissa ledande plaster kan ökas flera gånger om. Detta är nödvändigt för att de ska kunna ersätta metall i kontakter vid tillämpningar med stark ström eller där låg effektförbrukning är ett krav. Sådana genomskinliga, flexibla kontakter är önskvärda till exempel i hoprullbara solceller och färgskärmar. Avhandlingen presenterar en modell för de fysikaliska fenomen som gör det möjligt att förbättra metoden, och applicera den på andra plastsystem.

Metoder och material som kan öka effektiviteten i solceller har också studerats, bland annat en ny typ av plast som absorberar solljus med mycket fördelaktiga elektroniska och optiska egenskaper.

Stina K M Jönsson är verksam i gruppen för organisk fysik vid LiU Norrköping, en av de fyra avdelningar vid LiU som bedriver forskning kring ledande plaster.

Avhandlingen heter Towards flexible organic electronics: Photoelectron spectroscopy of surfaces and interfaces. Disputationen äger rum 1 oktober 2004 kl 10.15 i sal K3, Kåkenhus, Campus Norrköping.

Kontaktinformation
Doktorand Stina K M Jönsson 011-363071, stijo@itn.liu.se

Professor Mats Fahlman 011-363322, matfa@itn.liu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera