Artikel från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

14 september 2004

Sportfiske mer värt än man hittills trott

Det samhällsekonomiska värdet av sportfiske är större än man tidigare trott. Det framgår av en doktorsavhandling av Anton Paulrud, institutionen för skogsekonomi, SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) i Umeå.

Idag är kunskaperna bristfälliga om det verkliga värdet av sportfiske i Sverige, utifrån ett samhällsekonomiskt perspektiv. Avhandlingen är ett försök att fylla kunskapsluckan med hjälp av flera empiriska studier. Avhandlingen innehåller även förslag till några metodologiska förbättringar av befintliga metoder för värdering av icke-marknadsprissatta varor, såsom sportfiske.

Resultaten i avhandlingen kommer från studier av olika typer av sportfiske i olika delar av Sverige. Resultaten är anpassade för att kunna användas för både skötsel av våra vattendrag och för beslutfattare i avvägningsfrågor och fördelningsfrågor. Exempel kan vara konflikten mellan nyttjandet av resursen vatten för kraftproduktion, yrkesfiske eller sportfiske.

Det är fredagen den 17 september 2004 kl 13.00 som jägmästare Anton Paulrud, institutionen för skogsekonomi, SLU i Umeå, försvarar sin doktorsavhandling med titeln Ekonomisk värdering av sportfiske i Sverige: empiriska resultat och metodutveckling (Economic Valuation of Sport-Fishing in Sweden: Empirical Findings and Methodological Developments).

Disputationen avser skoglig doktorsexamen.

Opponent är professor Jason Shogren, Department of Economics and Finance, University of Wyoming Laramie, USA.

Kontaktinformation
Anton Paulrud, institutionen för skogsekonomi, SLU i Umeå, tel 090-786 85 74. E-post: Anton.Paulrud@sekon.slu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera