Artikel från Formas

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

14 september 2004

Ny pocketbok från Formas: Sopor hit och dit – på vinst och förlust

Är det miljövänligt att sortera och frakta sopor hit och dit? Lägger vi all vår energi på ofarliga förpackningar och missar det farliga avfallet? Ska vi sortera lika mycket överallt, eller räcker det kanske med att folk i tätbefolkade områden källsorterar? Arton forskare och experter belyser sopor ur olika synvinklar i Formas nya pocketbok.

Riksdagen har satt som mål att 35 procent av hushållens organiska avfall år 2010 ska behandlas genom kompostering eller rötning. Men hur åstadkommer vi detta och hur når vi alla andra insamlingsmål?

– Det spelar ingen roll hur genomtänkt informationen är om de fysiska systemen inte fungerar. Sopstationerna måste vara bekväma, rena och även estetiskt tilltalande, säger Gunilla Jarlbro, docent i masskommunikation vid Lunds universitet och en av de forskare som medverkar i boken.

Boken är indelad i fyra avdelningar. Lönar det sig att sortera? – handlar om ekonomi och miljö, och här ifrågasätter ekonomer en enligt deras mening ineffektiv avfallspolitik. Hur vill vi ha det? – handlar om människor och sopinsamling. Bekvämt är nyckelordet. Så här gör vi – ger fakta om dagens sophantering. Parter i målet – här kommer intressenterna till tals – Renhållningsverksföreningen, Naturskyddsföreningen och Återvinningsindustrierna.

Formas pocketboksserie är ett led i Formas arbete att kommunicera forskningsresultat. Serien är ett debattforum där forskare klargör dagens kunskaps- och debattläge i viktiga samhällsfrågor. Tidigare utkomna pocketböcker är Är Eko Reko? Genklippet? Torskar torsken? samt Myter om maten.

Boken ställs ut på Elmia Waste & Recycling på Älvsjömässan 14-17 september. Recensionsex. kan beställas av: Katerina Chrysogeni, 08-775 40 13, katerina.chrysogeni@formas.se

Kontaktinformation
För mer information:
Birgitta Johansson, redaktör, 08-775 4003, birgitta.johansson@formas.se
Emilie von Essen, presschef, 08-775 4038, emilie.von.essen@formas.se
Nätbokhandel

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera