10 september 2004

Vildsvin med både gps och mobiltelefon

Hur reagerar vildsvin på olika förvaltningsmetoder med syfte att minska skador på jordbruksmark? Den är en av frågorna som det nystartade projektet “Anpassade skötselåtgärder för vildsvin i syfte att minska skador på jordbruksmark” ska ge svar på.

De första vildsvinen i projektet märktes i början av augusti på Österlen i Skåne. De individer som märktes var i första hand ledarsuggorna i olika vildsvinsflockar.

Projektet som finansieras av Svenska jägareförbundet beräknas pågå i tre år. Syftet är att testa effekten av de olika förvaltningsverktyg som används för att undvika, förebygga och avvärja skador av vildsvin på odlingsmark.

Den teknik som används är avancerade gps-halsband med inbyggd gsm-sändare. Gps-mottagaren tar varje halvtimme en position som senare med hjälp av halsbandets mobiltelefon sänds via sms till institutionen för skoglig zooekologi vid SLU i Umeå. Denna teknik, som möjligör realtidsstudier, ger unika möjligheter att testa hur vildsvinen reagerar på olika metoder som används för att minska vildsvinsskador.

De märkta djuren kommer att ge värdefull kunskap om effekten av olika skadeförebyggande åtgärder. Forskarna vädjar nu till jägarna i området att inte skjuta halsbandsmärkta djur.

– Om en märkt gris ändå skulle bli påkörd eller skjuten så bör bilföraren/skytten ta kontakt med SLU i Umeå. Köttet bör inte ätas för nära efter vår märkning, på grund av det bedövningsmedel vi använt för att fånga djuren. Djuren märks för säkerhets skull också i örat. Om ett märkt vildsvin skulle lyckas kränga av sig sitt gps-halsband kan det alltså tack vare öronmärkningen ändå identifieras.

Ansvariga för projektet är Kjell Sjöberg och P-A Åhlén på institutionen för skoglig zooekologi, SLU i Umeå.

Kontaktinformation
P-A Åhlén, institutionen för skoglig zooekologi, SLU i Umeå, tel 090-786 81 94, mobiltel 070-376 59 63. E-post: Per-Arne.Ahlen@szooek.slu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera