Artikel från VTI

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

9 september 2004

Pressmeddelande: Handsfree mobiltelefon inte säkrare i trafiken

En VTI-studie, utförd i körsimulator, visar att mobilsamtal med handsfree inte är säkrare i trafiken än mobilsamtal med handhållen mobiltelefon.

Studien visar att förarnas uppmärksamhet påverkas negativt av telefonsamtal med såväl handsfree som handhållen mobiltelefon. Dock var deltagarna i studien betydligt mer positiva till att använda handsfree än handhållen telefon under färd. Man upplevde även sin egen körprestation som bättre vid användning av handsfree jämfört med handhållen telefon. Detta trots att studien inte visar på några skillnader i körprestation mellan handsfree och handhållen mobiltelefon.

Ur trafiksäkerhetssynpunkt visade det sig mer osäkert att ringa upp med mobiltelefon än att tala i mobiltelefon. Förarna försökte kompensera för mobilhanterandet genom att sakta ner men hade svårt att köra utan att vingla på körbanan.

I studien gjordes även två mindre experiment med att läsa SMS under färd samt att titta på DVD-film under färd. Dessa två mindre experiment bör utökas för att det ska vara möjligt att dra säkra slutsatser från dem.

Resultaten från studien är tidigare redovisade i samband med Tylösandsseminariet 2003 och Transportforum 2004.

Kontaktinformation
Anne Bolling, projektledare VTI, 013-20 41 65

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera