Artikel från Lunds universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

8 september 2004

Gästprofessor i miljöstatistik

Vad har statistik med miljöfrågor att göra? En hel del, kan professor Peter Guttorp svara.

Han uppehåller under innevarande läsår Civil-ingenjörsförbundets professur i miljövetenskap med placering vid Avdelningen för matematisk statistik, LTH. Han samarbetar också med universitetet i Linköping.
På fredag 10 september kl 13.15 presenterar han sig för kollegerna vid Lunds universitet vid ett litet seminarium i Matematikhuset, sal MH:C. Han talar över ämnet “Environmetrics – Combining Science and Statistics”. Representanter för media är välkomna dit.
Peter Guttorp är född och uppvuxen i Lund och efter en kandidatexamen här fortsatte han sin akademiska bana vid University of California, Berkeley, och har sedan dess länge tjänstgjort vid University of Washington i Seattle, som professor i statistik och direktör för National Research Center for Statistics and the Environment.
Statistiken har t ex en nyckelroll när man bestämmer gränsvärden och kontrollerar vetenskapliga modellbyggen mot uppmätta data. Exempelvis kan kvaliteten hos en modell för spridning av föroreningar i en flod testas genom jämförelse med mätningar vid ett experiment. Ett annat viktigt intresseområde hos Peter Guttorp är hur man kommunicerar dessa frågor till politiker.

Kontaktinformation
Peter Guttorp träffas på tel 046-222 47 47 eller epost: peter@maths.lth.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera