Artikel från Linköpings universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

3 september 2004

Informationssäkerhet temat för kompetenscentrum

Inbjudan till presskonferens 6 september Hackerangrepp, virus och sabotage är växande hot mot informationssamhället och en bromskloss i utvecklingen. Det gör frågan om informationssäkerhet allt mer brännande. Därför går nu Linköpings universitet, Linköpings kommun och Nexus samman om en satsning på ett nationellt kompetenscentrum för informationssäkerhet.

Centrumet vill samla och synliggöra den breda kompetens som finns i Linköping/Norrköpingsregionen för att fokusera på sex huvudfrågor:

– Samspel mellan näringsliv, offentlig sektor och universitet
– Kunskap om vad som ökar acceptansen för IT-lösningar
– Personlig integritet och etik
– Säkerhetsmedvetande och kunskap hos användare och utvecklare
– Optimalt utnyttjande av dagens IT-lösningar
– Behovsmotiverad utveckling av säkra IT-lösningar

– Den viktigaste uppgiften är att skapa en balans mellan öppenhet och säkerhet. Människor ska ha tillgång till datorresurser och information samtidigt som man vill hindra missbruk och risker för användarna, säger Nahid Shahmehri, professor i datavetenskap vid Linköpings universitet.

Utöver initiativtagarna deltar följande organisationer i planeringen: Ericsson, FOI, Kriminalvårdsstyrelsen, Landstinget i Östergötland, Norrköpings kommun, Saab, Sectra Communication, Tekniska Verken och Östgöta Enskilda Bank.

Måndag 6 september arrangeras en hearing vid Linköpings universitet med samtliga intressenter. I samband med detta inbjuds till PRESSKONFERENS med

Lena Micko, kommunstyrelsens ordförande, Linköpings kommun
Mille Millnert, rektor, Linköpings universitet
Mikael Jacobsson, vd, Nexus
Nahid Shahmehri, professor, Institutionen för datavetenskap

Tid: 6 september kl 14.20-15.00.
Plats: Linköpings universitet, Campus Valla, mötesrum Grace Hopper, B-huset ingång 27 (IDA Infoterminal visar vägen – se även karta på http://www.ida.liu.se/department/location/).

Kontaktinformation
Bo Sunnerhagen, Nexus (Bo.Sunnerhagen@nexus.se, 013-357465, 0708-250009)
Nahid Shahmehri, Linköpings universitet (nsh@ida.liu.se, 013-282066, 070-3262066).

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera