Artikel från Luleå tekniska universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

2 september 2004

Ny hedersdoktor: Carl-Henric Svanberg

För “förmågan att i sitt ledarskap omsätta teknik till affärer i tuffast möjliga internationella konkurrens” tilldelas Carl-Henric Svanberg ett hedersdoktorat vid Luleå tekniska universitet.Carl-Henric Svanberg är sedan i april 2003 vd och koncernchef för svenska Ericsson.

Varje år utser fakultetsnämnderna vid Luleå tekniska universitet ett antal hedersdoktorer, personer som på ett eller annat sätt bidragit till universitetets verksamhet och utveckling eller som på annat sätt fungerat som inspiratörer för universitetets lärare, forskare, studenter och övriga personal.
Tidigt i somras utsåg teknisk fakultet “kvalitetsgurun” Joseph Juran till hedersdoktor – och nu utser fakulteten alltså även Carl-Henric Svanberg med följande motivering:

“För att ha visat en särdeles förmåga att i ett ledarskap omsätta teknik till affärer i tuffast möjliga internationella konkurrens samt en sällsynt förmåga att kunna kommunicera teknik och affärer i ett kraftigt massmediafokus.”

– Jag tar emot utnämningen med både glädje och stolthet, kommenterar Carl-Henric Svanberg fakultetens beslut.

– Telekom är en av de mest spännande branscherna man kan vara verksam i i dag och Ericsson är världens ledande telekomföretag.

Carl-Henric Svanberg föddes i norrbottniska Porjus 1952. 1977 tog han sin civilingenjörsexamen i teknisk fysik och elektroteknik vid Linköpings universitet och 1983 tog han en civilekonomexamen, denna gång vid Uppsala universitet.
Carl-Henric Svanberg är gift med Agneta Skoog Svanberg och har tre barn. Fritiden ägnar han gärna åt segling och intresset för hockey, som väcktes under ungdomsåren i Umeå, har han bibehållit – numera som ledamot i Djurgården Hockeys styrelse.

Carls-Henric Svanbergs karriär så här långt ser ut som följer:
• 2003 vd och koncernchef, Ericsson
• 1994-2003 vd och koncernchef, Assa Abloy
• 1990-1994 vice vd, Securitas
• 1986-1990 vd, Securitas teknik
• 1978-1985 ABB

I dag bedöms Carl-Henric Svanberg i ett flertal rankningar som Sveriges främste makthavare inom IT-området.

Upplysningar: Dekan Jerker Delsing, tel. 0920-49 18 98, jerker.delsing@ltu.se, universitetets pressansvariga Lena Edenbrink, tel. 0920-49 16 22, 070-679 16 22, lena.edenbrink@ltu.se eller Ericsons presschef Åse Lindskog, tel. 0730-24 48 72, ase.lindskog@ericsson.com

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera