Artikel från Vetenskapsrådet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

18 augusti 2004

Vetenskapsrådet på ESOF2004

En nyskriven pjäs – Lady Newton- är ett av alla arrangemang som Vetenskapsrådet bjuder på i samband med den internationella vetenskapliga konferensen EuroScience Open Forum 2004 den 25-28 augusti.

Konferensen är den första i sitt slag där forskare, beslutsfattare, journalister och företagare möts för att diskutera Europas forskning och utveckling. I samband med mötet ordnas hundratals aktiviteter för allmänheten, alltifrån vetenskapsteater till frågesporten “Bojen” på badplatserna.

Utbildningsminister Thomas Östros öppnar konferensen den 25 augusti och i den inledande sessionen medverkar bland andra generaldirektör Pär Omling som företrädare för den störste svenske sponsorn Vetenskapsrådet. Under konferensen framträder mer än 300 talare från Europa och USA i hundratalet sessioner, föreläsningar och debatter på Norra Latin och Folkets Hus i Stockholm. Bland talarna märks Nobelpristagaren Tim Hunt, EU-rådgivarna André Sapir och Helga Nowotny och andra framstående forskare från drygt 30 länder. Ämnena spänner över breda fält, från Europas åldrande befolkning och partikelfysik, till nya rön om hjärnans funktion och språkets utveckling.

Flera svenska forskningsfinansiärer och företag har engagerat sig i konferensen som ska bli ett återkommande forum för att lyfta fram och diskutera Europas forskning.

Ett brett program av aktiviteter erbjuds också allmänheten i Stockholmsområdet. Universitet, organisationer och forskningsinstitut ger prov på science-show och aktiviteter på svenska och engelska i bland annat Kungsträdgården. Några exempel är en cykelburen talarstol för professorer, en “Profmobil”, ett spel om klinisk läkemedelsprövning och “bojar” med kluriga frågor som placerats ut på t ex badplatserna.

Klara soppteater bjuder på vetenskapsteater i samarbete med Vetenskapsrådet där en av nyheterna blir pjäsen om “Lady Newton”, Voltaires vän och medarbetare Émilie de Châtelet. Skolad i matematik, fysik, språk, ridning och fäktning, kom hon att spela en stor roll i vetenskapshistorien. Smeknamnet fick hon för den roll hon spelat i översättningarna av Newtons verk, t ex Principia, som hon översatte från latin till franska med egna förklaringar och tillägg. Pjäsen, som har urpremiär den 27 augusti, har skrivits och regisserats av Agneta Ginsburg:
– Det har varit inspirerande att lyfta fram Émilie de Châtelet som i likhet med andra kvinnliga förgrundsgestalter fått oförtjänt lite uppmärksamhet, säger Agneta Ginsburg.


EuroScience Open Forum ska bli ett återkommande arrangemang där värdskapet turnerar mellan olika länder i Europa. För initiativet svarar EuroScience med stöd av organisationer, institutioner, forskningsråd och företag. Bland dem kan nämnas EU, European Science Foundation, Deutsche Forschungsgemeinschaft, Robert Bosch Stiftung, Nature, Forskningsforum, Stiftelsen för strategisk forskning, Riksbankens Jubileumsfond, Astra Zeneca och Affymetrix.

Kontaktinformation
Mer information:
För mer information och det kompletta programmet: se www.esof2004.org

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera