Artikel från Luleå tekniska universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

22 juni 2004

Ny hedersdoktor: Joseph Juran – “störst” i världen på kvalitetsutveckling

För sin delaktighet i förändringen av det moderna samhällets syn på kvalitsutveckling tilldelas amerikanen Joseph Juran ett hedersdoktorat vid Luleå tekniska universitet.Den snart 100-årige (!) Joseph Juran driver ett av världens mest framgångsrika konsultföretag inom kvalitetsutvecklingsområdet och säger själv att han har ett "särskilt hjärta för Sverige".

Varje år utser fakultetsnämnderna vid Luleå tekniska universitet två alternativt tre hedersdoktorer. Ofta handlar det om personer som på ett eller annat sätt bidragit till universitetets verksamhet och utveckling eller som på andra sätt fungerat som inspiratörer för universitetets lärare, forskare, studenter och övriga personal.

Först ut bland 2004 års hedersdoktorer är alltså Joseph Juran, ett beslut som teknisk fakultetsnämnd motiverar sitt beslut på följande sätt:
“För ett livsverk som i grunden påverkat och förändrat det moderna samhällets syn på kvalitetsutveckling och förmågan att tillverka produkter utifrån ett kvalitetsperspektiv”.

Historien om Joseph Juran är bland annat historien om en barndom och uppväxt kantad av fattigdom och judehat, men också den om målmedvetenhet, hårt arbete och briljans.
Joseph Juran är en av kvalitetsområdets mest inflytelserika personer och hans betydelse för områdets utveckling är oerhört stor.
Juran har ägnat en stor del av sitt snart 100-åriga liv åt att påverka och hjälpa företagsledare och företag världen över och han har haft ett förhållandevis stort engagemang i Sverige som han besökt ett 30-tal gånger när han gett kurser och föreläsningar, främst i Stockholm.

I högskole-Sverige finns i dag tre avdelningar med forskning, forskarutbildning och grundutbildning inom kvalitetsområdet, och totalt fyra professorer i ämnet.
Två av dem – Bengt Klefsjö och Håkan Wiklund – har anknytning till Luleå tekniska universitet. Avdelningen för kvalitets- och miljöledning vid LTU är i dag en erkänd enhet nationellt och internationellt och den avdelning i landet som för närvarande har den mest omfattande verksamheten och störst “produktion” av forskarexamina.
Luleå tekniska universitet är det universitet i Sverige som dominerar kvalitetsområdet – en anledning så god som någon att knyta just Joseph Juran till LTU.

På grund av sin höga ålder kommer Joseph Juran inte att medverka personligen vid höstens promovering i Domkyrkan. Däremot kommer han att delta och följa den akademiska högtiden via satellitlänk.

För mer information och bakgrund kring den minst sagt spännande och fascinerande historien om Joseph Juran, hänvisas till en artikel på Högtrycket, universitetets nyhetstjänst på webben:
http://hogtrycket.adm.ltu.se/artikel.asp?nyhetsnr=1559&skribent=3

Upplysningar: Dekan Jerker Delsing, tel. 0920-49 18 98, 070-626 19 31, jerker.delsing@ltu.se, professor Bengt Klefsjö (efter 1 juli), tel. 0920-49 11 23, 070-550 05 77, bengt.klefsjo@ltu.se eller universitetets pressansvariga Lena Edenbrink, tel. 0920-49 16 22, 070-679 16 22, lena.edenbrink@ltu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera