Artikel från Stockholms universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

12 maj 2004

Årets hedersdoktorer vid Samhällsvetenskapliga fakulteten, Stockholms universitet

Professor Robert C. Bogdan, professor emeritus Nils Christie, professor Walter Müller och adjunkt Samuel Strandberg har utsetts till hedersdoktorer vid Samhällsvetenskapliga fakulteten, Stockholms universitet.

Robert C. Bogdan
är professor i sociologi och pedagogik vid Maxwell School, Syracuse University och en välkänd samhällsvetenskaplig forskare. Han var en av pionjärerna inom den humanvetenskapliga handikappforskningstradition som kallas “Disability Studies” och han var en av de första att systematiskt beskriva de arbetssätt som idag kallas kvalitativa forskningsmetoder.

Nils Christie
är professor em. i kriminologi vid universitetet i Oslo. Målet för hans breda författarskap kan sägas vara att beskriva förutsättningarna för samhällen där människor kan känna inlevelse för varandra. Detta präglar hans böcker från den första om norska fångvaktare i koncentrationsläger till den senaste från 2004 om vad som utgör en lagom mängd brott för att samhället skall vara bra.


Walter Müller
är professor i sociologi vid universitetet i Mannheim. Han har bedrivit en omfattande forskning om utbildning, utbildningssystem och social skiktning och är nu är en av världens främsta experter inom dessa områden. Han var en av de ansvariga för det nu inom stratifieringsforskningen världsberömda CASMIN-projektet (Comparative Analysis of Social Mobility in Industrial Societies).

Samuel Strandberg
har under ett halvt sekel studerat den indiska byn Luvarsal, genom fältarbete vid en serie återkommande besök, dokumenterade i en rad skrifter som också använts som läromedel i Sverige. Jämförande studier i andra byar i olika delar av Indien har satt Luvarsals utveckling i perspektiv. Han har även givit egna bidrag till byns utveckling och även lett tematiska Indienresor, stödda av en egen resehandbok.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera