Tema

Påminnelse: pressinbjudan – Svensktoppen i nanoforskning

Självputsande fönster, smarta material, nanorobotar i kroppen, kvantdatorer… Bilden av nanovetenskap i media har ofta tonvikt på framtidens spektakulära tillämpningar. Men vilka är egentligen nanoforskarnas aktuella frågeställningar? Vilka är utmaningarna idag? Hur ser visioner och förhoppningar ut när det gäller framtiden? Välkomna till ett fördjupande seminarium i Göteborg 13 maj, kl 10-11.30, med några av Sveriges främsta nanoforskare!

Medverkande
Lars Samuelson professor, fasta tillståndets fysik, Lunds tekniska högskola – Obs! högaktuell med nyligen publicerad artikel i tidskriften Nature Materials, se länk nedan.
Bengt Kasemo professor, tillämpad fysik, Chalmers.
Börje Johansson professor, kondenserade materiens teori, Uppsala universitet
Anna Delin forskare, tillämpad materialfysik, Kungliga tekniska högskolan
Lars Börjesson t f huvudsekreterare Vetenskapsrådet, professor, tillämpad fysik, Chalmers.

Tid & plats
Torsdag 13 maj, kl 10.00-11.30
Lokal: Ledningsrummet/Valdemar, Chalmers kårhus, Chalmersplatsen 1, Göteborg

Något ur innehållet
Nanoelektronik: Utmaningen är att förstå och kontrollera elektriska laddningar och magnetism på nanonivå. Då kan datorer och elektronik göras mindre och kvantmekaniska effekter blir märkbara vilket förnyar möjligheterna.
Nanomaterial: För att t.ex. elektroniken ska kunna designas på nanonivå behövs nya verktyg. Utmaningen är att härma naturens sätt att självorganisera sig på nanonivå. Detta kallas atomslöjd och innebär att lära sig hantverket bakom morgondagens nya material.
Nanobiologi/medicin: Implantat med ytor som anpassats på nanonivå för att ge nya egenskaper och bättre förutsättningar i kroppen. Målsökande läkemedel som transporteras i kroppen med nanoteknologi.
Nanoenergi: Nanosolceller, artificiell fotosyntes, bränsleceller, lagring av väte. Begreppet nanoenergi är nytt och det växande området möter höga förväntningar.

Mer information
Tidskriften Nature Materials, webbpublicering 2 maj. Artikelförfattare: Kimberly A Dick, Lars Samuelson mfl – ”Synthesis of branched ’nanotrees’ by controlled seeding of multiple branching events”: www.nature.com/naturematerials

Seminariet är en del av projektet Teknisk Framsyn, och där ett av fokusområdena är just nanoforskning. En rapport från Teknisk Framsyn: ”Material och materialflöden – utmaningar och möjligheter”, kan laddas ned från www.tekniskframsyn.nu.

Arrangörer till pressträffen är Vetenskapsrådet i samarbete med Chalmers.
Under Vetenskapsfestivalens hemsida går att hitta fler arrangemang som vänder sig till media: http://www.goteborg.com/vetenskapsfestival/motesplats.htm

Kontaktinformation
Kontaktpersoner:
Martin Testorf, informatör naturvetenskap och teknikvetenskap Vetenskapsrådet Martin.Testorf@vr.se, 08-546 44 282, 0704-922334 Jorun Fahle, forskningsinformatör Chalmers Jorun.Fahle@adm.chalmers.se, 031 – 772 25 56

Påminnelse: pressinbjudan – Svensktoppen i nanoforskning

 lästid ~ 1 min