Tema

Barnens blodtryck högre i skolan än hemma

Barn har lägre blodtryck och hjärtfrekvens när de är hemma än när de är i skolan, vilket tyder på att barnen är stressade i skolan. Det visar nya forskningsresultat från Sahlgrenska akademin.

Professor Peter Friberg har tillsammans med sin forskargrupp undersökt blodtrycket och hjärtfrekvensen på totalt 81 barn. Resultaten visar att både blodtrycket och hjärtfrekvensen var lägre under helger och lov i jämförelse med mätningar i skolmiljö. Resultaten var de samma för såväl normal- som överviktiga barn.

Ytterligare analys av materialet visade dessutom att den största skillnaden fanns hos flickorna. Fler flickor än pojkar uppgav att de har ont i magen och ont i huvudet, vilket kan vara tecken på den ökade stressen.

– Fysisk träning är en viktig faktor som kraftfullt påverkar en rad riskfaktorer. Den sänker blodtrycket och hjärtfrekvensen, reducerar förhöjda insulinnivåer och ökar det goda kolesterolet HDL. Barnen i vår studie som hade högt blodtryck och hög hjärtfrekvens i skolan skulle må mycket bättre om de rörde på sig mer. Skolgympan är därför viktig för barnens hälsa, säger Peter Friberg.

För mer information, kontakta:
Professor Peter Friberg, telefon 031-342 15 96, e-post: fribergp@mednet.gu.se

Professor Peter Friberg föreläser på onsdag den 12 maj 2004 om Skolan och motion på Vetenskapsfestivalen som pågår i Göteborg. Peter Fribergs föreläsning ingår i ett block av flera föreläsningar under rubriken Är det livets mening att vi äter oss till döds? där även följande forskare vid Sahlgrenska akademin deltar:
Professor Sven Enerbäck: Varför är det farligt att äta för mycket?
Docent Jarl Torgerson: Vilka medicinska riskfaktorer medför övervikt?
Docent Björn Eliasson: En epidemi av diabetes?
Professor Lena Hulthén: Hur ska vi äta och hur äter vi inte?
Plats: Handelshögskolan, aulan, Vasagatan 1, Göteborg
Datum och tid: onsdagen den 12 maj 2004, klockan 18.30-21.00

Kontaktinformation
Ulrika Lundin, informatör/pressansvarig

Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet

telefon: 031-773 38 69

mobiltelefon: 070-775 88 51

e-post: ulrika.lundin@sahlgrenska.gu.se

Barnens blodtryck högre i skolan än hemma

 lästid ~ 1 min