Artikel från KTH – Kungliga Tekniska högskolan

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

5 maj 2004

Mjöl, ost och gamla räkskal blir nya förpackningar

Tänk dig att du slänger dina gamla räkskal efter en middag – i en påse av räkskal. Mikael Gällstedt beskriver i sin avhandling hur vi kan göra miljövänliga förpackningar av gamla matrester.

Antalet livsmedelsförpackningar ökar hela tiden. De flesta förpackningar är av plast vilket både bygger på sopbergen och förbrukar oljereserver. Det finns starka skäl till att leta efter miljövänliga och smarta alternativ.

Mikael Gällstedt har tittat på tre olika organiska material och undersökt hur man skulle kunna anpassa dem till att fungera som förpackningsmaterial.

Kitosan, ett ämne som fås av skalen från insekter och skaldjur.
Vetegluten, fås efter att ha tagit bort stärkelse i mjöl. Vetegluten är en vanlig restprodukt vid etanoltillverkning
Vassle, vanlig restprodukt vid osttillverkning.

Mikael har lyckats få materialen att vara syretäta men än så länge inte helt vätsketäta. Då måste materialets struktur klara ett högre tryck, men han tror att det snart går att lösa.

– Med lite mer forskning borde dessa tre gå utmärkt att använda till olika typer av förpackningar. Man skulle till exempel kunna göra chipspåsar, jostetror, påsar till pulver och olika såser. Många förpackningar som idag har någon form av aluminiumlager.

Mikael har gjort en del av sin forskning på Korea University och han säger att intresset är väldigt stort från den asiatiska sidan.

– I flera länder lever de väldigt tätt inpå varandra och har stora problem var de ska göra av alla sina sopor. Dessa biologiska förpackningar kan både komposteras och eldas upp för att återvinna energin, helt miljövänligt. Vi använder restprodukter som ändå ska slängas och det skulle till och med gå att göra dom ätbara.
Avhandlingens namn:

Films and composites based on chitosan, wheat gluten or whey proteins – Their packaging related mechanical and barrier properties
Tid och plats: 6:e maj, 10.00, kollegiesalen, Valhallavägen 79

Pressmeddelandet + bild finns på: http://www.kth.se/aktuellt/press/

Kontaktinformation
Kontaktpersoner: Mikael Gällstedt, gallstedt@polymer.kth.se 0768-767 055

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera