Artikel från Karolinska Institutet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

15 april 2004

PRESSINBJUDANLunchträff 22 april – Skönlitterär antologi om sjukdom och vård ges ut av Karolinska University Press

Texter av Sylvia Plath, Imre Kertész, Slavenka Drakulic, Oline Stig, Stig Dagerman med flera som skrivit om lidelse, sjukdom och vård ingår i Karolinska University Press nya skönlitterära antologin Den andra verkligheten.

Välkommen på lunchträff på torsdag den 22 april kl. 11.30-12.30 i Karolinska Institutets bibliotek, Berzelius väg 7B, Solna.

Möt några av författarna som bidragit med texter:
* Oline Stig -“Svarta stjärnor” – deprimerad mamma och dotter firar jul.
* Karin Wahlberg – “Man måste välja sina strider” – fostervattenprov eller inte? Läkare och patient med olika uppfattningar.
* Jessica Schiefauer – “Pannkakspappan”- en dotter om sin döende mamma.
* Yeshi Wondmeneh – Utdrag ur “När bergen andas” – en utländsk kvinna möter svensk förlossningsvård.

Rektor Harriet Wallberg-Henriksson berättar om Karolinska Institutets förlagsverksamheten Karolinska University Press, och redaktionskommittén presenterar antologin.

FAKTA

Antologin Den andra verkligheten är en fristående samling skönlitterära texter om sjukdom och vård, samtidigt som den är en fortsättning på den tidigare antologin Å herregud mitt i semestern (1999). Den riktar sig främst till medicinstuderande och andra inom vårdyrkena, men i lika hög grad till till den allmänhet som vill berikas av vad skönlitteraturen har att lära ut om hur vi möter sjukdom och lidande.

Karolinska University Press är Karolinska Institutets förlag. Vi ger ut avhandlingar, läromedel, faktaböcker och skönlitteratur. För mer information se hemsidan: http://kup.ki.se

Några aktuella svenska författare som medverkar i antologin:

Oline Stig, född 1966
Hon debuterade 1999 med novellsamlingen Ryggen fri och kom häromåret ut med sin andra novellsamling Ett familjeliv och nio andra. Oline är även verksam som kulturskribent i Sydsvenska Dagbladet och Dagens Nyheter. Hennes bidrag i antologin Svarta stjärnor belönades med första pris i Karolinska Institutets novelltävling år 2003.

Karin Wahlberg, född 1950
Karin är förutom författare också läkare specialiserad inom gynekologi och obstetrik. Hon har skrivit tre kriminalromaner vars gemensammare nämnare är att handlingen utspelar sig på sjukhus: Sista jouren, Hon som tittade in, Ett ruset liv. Novellen i antologin Man måste välja sina strider belönades med andra pris i Karolinska Institutets novelltävling år 2003.

Jessica Schiefauer, född 1978
Jessica studerar till lärare och skriver på fritiden. Den nyskrivna novellen “Pannkakspappan” som publiceras i antologin är ett omskrivet utdrag ur ett pågående romanarbete.

Yeshi Wondmeneh, född 1958
Yeshi är född i Addis Abeba i Etiopien. Hon kom till Sverige som politisk flykting 1978 och bor sedan dess i Stockholm. Yeshi arbetar som utredare på Kommunförbundet, men hoppas snart kunna skriva på heltid. Texten i antologin är hämtat ur hennes debutroman När bergen andas.

Kontaktinformation
Sabina Bossi, tfn 08-524 838 95, sabina.bossi@admin.ki.se
Caroline Karregård, tfn 08-524 840 00, caroline.karregard@kib.ki.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera