Artikel från Formas

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

6 april 2004

Nya EU-regler leder till ökad risk för kannibalism bland hönor.

En höna får svårt att klara sig på foder som innehåller 100 % kravmärkta råvaror som EU föreslås införa sommaren 2005. Hönan får inte i sig tillräckligt av den livsnödvändiga aminosyran metionin vilket ökar risken för fjäderplockning och kannibalism visar en ny studie vid SLU.

– Om EU istället godkänner en extra tillsats av aminosyran metionin med ca 0,2 procent per kilo foder skulle hönan få i sig tillräckligt med metionin, säger Klas Elwinger, statsagronom vid Institutionen för husdjurens utfodring och vård. Då skulle en foderblandning kunna baseras på KRAV-odlade spannmål och ärter.

EUs regler föreslås ändras så att 100 procent av foderråvarorna ska vara KRAV-godkända. Idag tillåts en inblandning av 15 procent icke KRAV-godkända råvaror i fodret vilket gör det möjligt att tillverka näringsmässigt välbalanserat foder till rimliga priser. Vid krav på 100 procent godkända råvaror sätts dessa möjligheter ur spel vilket äventyrar såväl djurhälsa som produktion av ekologiska ägg vilket studien klart visar.

I studien jämförs en kommersiell värphöna med en “ekologisk höna”. Den “ekologiska hönan” har i ca 25 generationer vants vid ett foder med lågt protein- och metioninnehåll och antas därför vara lämplig att använda i ekologisk äggproduktion. Studien visar också på viktiga skillnader mellan olika djur och hur de klarar sig i den ekologiska miljön. Den “ekologiska” hönan tillbringade mer tid inomhus än den “vanliga” hönan. Den ekologiska hönan klarade visserligen ett proteinfattigt foder bättre än en vanlig höna men fick ändå bättre fjäderdräkt av det proteinrika standardfodret.

Kontaktinformation
För mer information kontakta:

Klas Elwinger 018-67 45 30 klas.elwinger@huv.slu.se

Emilie von Essen, presschef Formas, 08-775 40 38, emilie.von.essen@formas.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera