Artikel från Karlstads universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

31 mars 2004

Världsberömd fysiker gästar Karlstads universitet

Professor Gabriele Veneziano brukar kallas “strängteorins fader”. På torsdag den 1 april besöker han Karlstads universitet. Media hälsas välkomna.

Professor Gabriele Veneziano blev känd då han 1968 som ung forskare publicerade sin modell om hur man kan beskriva vissa partikelfysikexperiment som involverar atomkärnor. Denna modell blev grunden till strängteorin.

Strängteorin bygger på antagandet att de allra minsta byggstenarna i universum utgörs av små stränglika objekt, så kallade supersträngar. Många forskare anser att strängteorin, efter Newtons rörelselagar och Einsteins relativitetsteori, är den viktigaste teorin om gravitation genom tiderna.

Gabriele Venezianos modell kom att markera starten för den revolution inom teoretisk partikelfysik som håller i sig än idag. Han arbetar i det spännande forskningsområdet där man försöker använda strängteorin till att förklara astrofysikaliska fenomen. Några exempel på detta är försöken att ge en exakt beskrivning av svarta hål och att förklara den osynliga materia som finns i universum.

Gabriele Veneziano kommer från Italien och arbetar idag på CERN, European Laboratory for Particle Physics, utanför Genève i Schweiz. CERN är världens största center för partikelfysik. Under sitt besök på Karlstads universitet kommer han att hålla en föreläsning om kosmiska partikelacceleratorer.

Besöket äger rum i samband med det möte för Sveriges partikelfysiker som hålls vid Karlstads universitet den 31 mars – 1 april. Det är Partikelfysiksektionen inom Svenska fysikersamfundet som årligen arrangerar ett möte där partikelfysiker från alla universitet och högskolor i Sverige samlas och diskuterar aktuell forskning och andra gemensamma frågor. I år hålls mötet för första gången i Karlstad.

– Vi tycker att det är oerhört spännande att Gabriele Veneziano kommer hit till vårt universitet och vårt partikelfysikmöte. Hans forskning har betytt mycket för vår egen verksamhet och han är ständigt en inspiratör med nya och intressanta forskningsresultat, säger Stephen Hwang, dekanus och professor i teoretisk fysik vid Karlstads universitet.

Gabriele Veneziano kommer att hålla sitt föredrag kl 10.30-11.30 i sal 9E 124 på Karlstads universitet. Därefter finns han tillgänglig för frågor.

Kontaktinformation
För mer information, kontakta Kerstin Moatti, tfn 054-700 11 92, e-post Kerstin.Moatti@kau.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera