Artikel från Luleå tekniska universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

31 mars 2004

Sirius-studenter för in flygindustrin i nästa epok

På uppdrag av Volvo Aero arbetar just nu civilingenjörsstudenter vid Luleå tekniska universitet med vitala delar till nästa generations jetmotorer.Uppdraget går ut på att ta fram en lättviktskonstruktion till en av Volvos kärnprodukter.Konstruktionen tillverkas i huvudsak av kolfiberförstärkt polymerkomposit vilket är ett mycket lätt material, i sammanhanget ett helt nytt material för Volvo och många av deras konkurrenter.Uppdraget genomförs i avslutningskursen Sirius – Kreativ produktframställning för civilingenjörer med konstruktionsinriktning.

Kärnprodukten är vad som kallas mellanhus, den del i vilken jetmotorn är upphängd under vingen. Tanken från Volvos sida är att kunna sälja denna produkt till kunder som Boeing och deras nya superjumbo 7E7, som ska ersätta den äldre och mer kända Boeing 747.
Med detta som grund kan man förstå omfattningen och storleken på de krafter och påfrestningar som mellanhuset ersätts för. Förutom de redan komplexa krafter som verkar på strukturen, måste även flygindustrins höga konstruktionskrav och normer mötas.
Utvecklingen av detta kompositkoncept förs främst inom områden som materialteknik, beräkning, konstruktion och inte minst kreativitet för att hitta nya vägar genom problemområden.

Inom materialteknikområdet genomförs en avancerad analys av kompositen och dess egenskapen för att hitta den optimala konfigurationen. Kolfiberkompositens egenskaper kan utformas så att de utnyttjas maximalt i olika delar av konstruktionen, vilket är en stor skillnad från konventionella material som exempelvis titan eller andra metaller.
Konfigurationen syftar till att skapa en optimerad design som klarar de krav som ställs på den, samtidigt som tillverkningsmetoderna och kostnaderna hålls i åtanke. Detta för att skapa så bra pris och prestandaförutsättningar på produkten som möjligt.

– Det känns väldigt bra att få tillämpa sina kunskaper i ett skarpt läge och därigenom få ett kvalificerat kvitto på vad man har lärt sig, säger Andreas Aronsson, studentprojektledare för Sirius VAC-projektet.

Upplysningar: Handledare Vahid Kalhori, tel.0920-49 10 51, vahid.kalhori@ltu.se eller universitetets pressansvariga, Lena Edenbrink, tel. 0920-49 16 22, 070-679 16 22 eller lena.edenbrink@ltu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera