Artikel från Stockholms universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

27 januari 2004

Växtsläktet vivor har flera släkten

Växtsläktet Primula omfattar mer än 450 arter, bland andra gullviva, lundviva och fönsterviva. En ny doktorsavhandling i växtsystematik av Ida Trift vid Botaniska institutionen, Stockholms universitet har visat att fyra andra släkten också hör dit. Det gäller storvivor (Sredinskya), klockvivor (Cortusa), Dionysisvivor (Dionysia) och tolvgudablommor (Dodecatheon).

Tolvgudablommor finns i Nordamerika och har visat sig vara en del av samma utvecklingslinje som de europeiska auriklerna. Släktet Primula verkar ha sitt ursprung i Himalaya, där flera hundra arter vivor med alla tänkbara färger på blomman växer. Grusvivor (Androsace), mossvivor (Vitaliana), alpklockor (Soldanella) och vattenblink (Hottonia) hör däremot inte till samma utvecklingslinje som Primula, trots att de kan verka mycket lika till utseendet. De nya resultaten skiljer sig delvis från vad Linné ansåg om viveväxterna, men så fick han heller aldrig chansen att se den stora mängden Primula-arter, som upptäcktes senare.

Nya arter upptäcks fortfarande och inom gruppen Dionysosvivor finns flera arter, som ännu inte fått sina officiella namn och hittades så sent som 2002. Dionysosvivor växer mest i bergen i Iran, Irak och Afghanistan. De arter, som nyligen upptäckts, kommer från Iran, främst från Zagros-bergen. Det finns anledning att tro att fler arter finns att upptäcka i Afghanistans berg, men den politiska situationen i området har förhindrat forskningsresor dit.

Doktorsavhandlingens titel: Cladistic Studies in Primuloid Ericales

Disputationen äger rum fredag 30 januari kl. 10.00 i föreläsningssalen, Botaniska institutionen, Frescativägen 5. Opponent är associate curator Peter Fritsch, California Academy of Science.

Ida Trift kan nås på ida.trift@botan.su.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera