Artikel från Polarforskningssekretariatet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

20 januari 2004

Polarforskningssekretariatet informerar:Svenska forskare flyger till Antarktis igen

På torsdag är det dags igen för svenska forskare att åka till Antarktis. Den andra etappen av årets antarktisexpedition, SWEDARP 2003/04, lämnar Stockholm den 22 januari för drygt tre veckors arbete i Antarktis.

Första målet är Kapstaden och ett dygn senare, vid midnatt natten mellan fredag och lördag, lyfter ett ryskt transportflygplan av typen IL-76 mot Antarktis med ett fyrtiotal passagerare och gods ombord. Planet är beräknat att landa sex timmar senare vid den ryska stationen Novolazarevskaya. Resan vidare till den svenska stationen Wasa tar ytterligare ca sex timmar med ett mindre flygplan.

Den svenska gruppen består av nio personer; forskare, tekniker, lärare och läkare. Forskningsprojekten är i huvudsak inriktade på glaciologi och snökemiska studier. Dessutom ska viss reparation och förberedelse av instrument ske, främst inför de astrofysiska mätningar som kommer att fortsätta under den antarktiska vintern. Väderstationen, som har varit i drift sedan den 25 november, ska ytterligare kalibreras för att fortsättningsvis kunna sända data var tredje timme till FMI (det finska Meteorologiska Institutet), även under vintersäsongen.

Polarforskningssekretariatets lärarstipendiat Paula Starbäck är en av deltagarna i gruppen. Hon kommer att arbeta med insamling av material till forskningsprogrammet om björndjur, ett slags ryggradslösa smådjur (tardigrader). Paula, som är Polarforskningssekretariatets andra lärarstipendiat, arbetar som lektor i biologi på Prins Wilhelmgymnasiet i Flen och under vistelsen i Antarktis kommer hon att skriva rapporter på sekretariatets webbplats.

Sedan november finns redan en svensk forskare på den tyska stationen Kohnen. Kerstin Hörnby, från Stockholms universitet, arbetar inom det internationella forskningsprojektet EPICA. På Kohnenstationen består arbetet främst i att borra upp iskärnor för vidare analys på olika laboratoriet världen över. Forskningsprojektet syftar till att studera jordens klimatutveckling och i iskärnorna har temperatur- och atmosfärsförändringar spårats så långt som 750 000 år tillbaka i tiden.

Läs mer om SWEDARP 2003/04 och forskningsprojekten på webbplatsen www.polar.se/expeditioner/swedarp2003_04, där rapporter och bilder från expeditionen publiceras under expeditionen.

Kontaktinformation
Ytterligare information om SWEDARP 2003/04 lämnas av Eva Grönlund, telefon 070-344 92 51 eller 08-673 96 00, samt e-post: eva.gronlund@polar.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera