Artikel från Luleå tekniska universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

20 januari 2004

Det ska böjas i tid …

Att teknikintresset bland ungdomar är lågt har vi kunnat läsa en hel del om de senaste åren.Det låga intresset för teknik och naturvetenskap tar sig olika uttryck – bland annat i lågt söktryck på gymnasiets och universitetens tekniska utbildningar.Men som alltid finns det undantag.I Boden finns ett 60-tal barn som tack vare fyra teknikintresserade lärare har fått upp ögonen för det här med teknik.På torsdag är de inbjudna till universitetet där de både ska få bygga broar och tillverka glass.

Svartbjörnsbyns skola i Boden är en av de många skolor som deltar i Teknikens hus så kallade uppfinnartävling i vår. Och för att eleverna ska få möjlighet att träna sin uppfinnarförmåga har lärarna tagit initiativ till så kallade “pillardagar” där eleverna fått experimentera och uppfinna fritt.
60 barn i årskurs 5 och 6 har deltagit i aktiviteterna som bland annat resulterat i en sängvärmare och en snigelfälla (!).

På Instititutionen för samhällsbyggnad vid Luleå tekniska universitet har man arbetat med rekrytering på många olika sätt de senaste åren. Att det gäller att fånga upp teknikintresset hos barn och ungdomar är en självklarhet och därför har institutionen bestämt sig för att bjuda in de 60 uppfinnarsugna eleverna i Svartbjörnsbyn till universitetet.

– Skolorna har inte alltid de resurser som behövs för att kunna göra studiebesök hos exempelvis oss, därför bestämde vi oss för att bjuda hit dem, berättar Maria Jonsson, rekryteringsansvarig på Institutionen för samhällsbyggnad.

– En av våra lärare kommer att “föreläsa” om hur man egentligen gör när man konstruerar en bro, och eleverna kommer själva att få prova på att bygga en med hjälp av vår byggsats. Och så kommer personal från Kemi och lär barnen göra glass.

Upplysningar: Maria Jonsson, tel. 0920-49 13 49 eller pressansvarig Lena Edenbrink, tel. 0920-49 16 22, 070-679 16 22 eller lena.edenbrink@adm.luth.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera