Artikel från Göteborgs universitet
17 december 2003

Knäskadade börjar motionera för tidigt efter operation

Med ett nytt test upptäcks brister hos idrottare och motionärer lång tid efter opererad knäskada. Det visar en avhandling från Sahlgrenska akademin som kan få stor betydelse för framtida rehabilitering av knäskador.

Varje år drabbas många idrottare och motionärer av skador i främre korsbandet. I Sverige opereras cirka 3 000 personer varje år. Hitintills har återgång till full motion tillåtits sex månader efter operationen.

Leg sjukgymnast Jesper Augustsson vid Sahlgrenska akademin har inom ramen för sitt avhandlingsarbete studerat idrottare och motionärer som fått ett nytt korsbandsligament inopererat i knäleden. Samtliga patienter fick rehabilitering av sjukgymnast. Elva månader efter operationen mättes patienternas styrka och hoppförmåga i det opererade benet på brukligt vis. Dessutom prövades patienternas hoppförmåga ytterligare en gång när patienterna var rejält uttröttade. Motivet till det nya testet var att många skador inträffar till exempel i slutet av en fotbollsmatch när idrottaren är rejält uttröttad.

Med det nya testet upptäcktes brister hos idrottare och motionärer lång tid efter opererad knäskada. Fastän alla patienter hade godkänd hoppförmåga med sitt opererade ben när de var utvilade, hade två tredjedelar underkänd hoppförmåga när de var uttröttade. Dessutom hade två tredjedelar inte fått tillbaka full muskelstyrka i det opererade benet.

Sammantaget pekar resultaten på att idrottare och motionärer ofta inte har full kapacitet och att de återgår till sin vanliga motionsmängd för tidigt efter en opererad korsbandsskada, vilket ökar risken för överansträngningsbesvär eller en ny skada.

För mer information kontakta:
Leg sjukgymnast Jesper Augustsson, mobiltelefon: 070-558 97 52, e-post: jesper.augustsson@rehab.gu.se

Handledare:
Docent Roland Thomeé, mobiltelefon: 070-598 70 23, e-post: roland.thomee@ortop.gu.se
Avhandling för medicine doktorsexamen vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, institutionen för de kirurgiska disciplinerna, avdelningen för ortopedi
Avhandlingens titel: Kinetic chain weight training, strength assessment, and functional performance testing – With reference to sports and rehabilitation
Avhandlingen försvaras torsdagen den 18 december 2003, klockan 9.00 i aulan, Sahlgrenska Universitetssjukhuset/Sahlgrenska, Göteborg.

Kontaktinformation
Ulrika Lundin, informatör/pressansvarig

Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet

telefon: 031-773 38 69

mobiltelefon: 070-775 88 51

e-post: ulrika.lundin@sahlgrenska.gu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera