Artikel från Lunds universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

15 december 2003

Tur-retur Lund-Okayama för LTH-professor

I början av januari 2004 packar Harry J. Whitlow, professor i jonfysik vid LTH och Malmö högskola, sin resväska och flyttar till Japan för en fem månaders vistelse på Simulation Science Centre vid Okayama University of Science i Japan.

Tillsammans med professor Sachiko Nakagawas forskargrupp kommer han att med hjälp av avancerade datorberäkningar utreda hur man kan tillverka extremt små komponenter för nanoteknologi med hjälp av jonstrålar. Komponenter som kommer att kunna användas vid tillverkning av snabba datorer och nya typer av mobiltelefoner. Denna forskning bedriver Harry J. Whitlow vanligtvis inom Nanometerkonsortiet i Lund, som leds av professor Lars Samuelsson. Inbjudan och finansiering att forska i Japan under fem månader kommer dels från Japan Society for Promotion of Science och dels från Kungl. Vetenskapsakademien.

Harry J. Whitlow säger :
– Det är en stor ära att få möjlighet att forska vid det universitet i Japan som är världsledande inom området. Arbetet ger spännande och löftesrika framtidsmöjligheter, inte bara för mig själv utan också för kolleger och studenter i Sverige. Genom det här projektet får vi möjlighet att hålla direktkontakt med japansk spjutspetsforskning och knyta kontakter för framtiden med den japanska forskargruppen som är ledande på området. Japan har den största teknologibaserade ekonomin i Asien och satsar stora pengar på vetenskaplig forskning, detta ger en helt annan dimension på verksamheten än här hemma. Jag känner mig lyckligt lottad över att få möjlighet att lära känna denna nya expansiva och spännande miljö.

Kontaktinformation
Frågor besvaras av: professor Harry J. Whitlow, tel: 046-222 7630,
mobil: 0708-40 75 64, epost: Harry_J.Whitlow@nuclear.lu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera