Artikel från Göteborgs universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

15 december 2003

Övervikt påverkar tarmfunktionen

Hos överviktiga passerar födan snabbare genom tarmen vilket ledar till minskat upptag av näring. Motsatsen sker hos underviktiga. Leg läkare Riadh Sadik lanserar i sin avhandling teorin att kroppen genom att anpassa näringsupptaget försöker hålla en bra vikt.

Med hjälp av en ny enklare och bättre metod har den tid det tar för födan att passera genom mag-tarmkanalen undersökts. Metoden innebär att de som ska undersökas får en måltid där små plastkulor blandats i maten. Sedan genomlyses undersökningspersonerna med en mycket låg röntgenstrålning som gör att läkaren kan se var i kroppen plastkulorna befinner sig och därmed se hur snabbt födan tar sig igenom magen och tarmen. I undersökningsgruppen fanns såväl överviktiga som under- och normalviktiga personer.

Resultaten visar att matens transporthastighet genom kroppen beror på personens kroppssammansättning. Hos överviktiga passerar maten snabbare, hos magra långsammare. Kroppen anpassar på detta vis näringsupptaget så att den hos magra personer försöker få ut så mycket näring som möjligt, medan den hos överviktiga försöker minska näringsupptaget genom att låta föda passera snabbare.

Avhandlingen visar vidare att övervikt hos en del personer kan leda till diarré. Detta beror på ökad utsöndring av kroppens naturliga laxermedel, gallsalter, till tarmen. Eftersom patienterna drabbas av diarré tas mindre näring upp av tarmen, vilket då är ett sätt för kroppen att anpassa näringsupptaget.

Den nya metoden som presenteras i avhandlingen gör att det nu både blir lättare och billigare att upptäcka denna form av diarré.

För mer information kontakta:
Leg läkare Riadh Sadik, mobiltelefon: 0733-64 13 55, mini-call: 0740-34 89 24, telefon (hem): 0302-438 89, e-post: riadhsadik@hotmail.com

Handledare:
Professor Hasse Abrahamsson, telefon: 031-342 10 00, e-post: hasse.abrahamsson@medic.gu.se

Avhandling för medicine doktorsexamen vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, institutionen för invärtesmedicin

Avhandlingens titel: Gastrointestinal Transit in Health and Disease

Avhandlingen försvaras fredagen den 19 december 2003, klockan 13.00, i sal F3,

Sahlgrenska universitetssjukhuset/Sahlgrenska, Göteborg

Kontaktinformation
Ulrika Lundin, informatör/pressansvarig

Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet

telefon: 031-773 38 69

mobiltelefon: 070-775 88 51

e-post: ulrika.lundin@sahlgrenska.gu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera