Artikel från Stockholms universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

12 december 2003

Forskning och konst i världens is

Isen har hemligheter att berätta!I den genomskinliga och vackra polarisen döljer sig information om forna tiders klimat och miljö. Denna information blir “läsbar” genom kemiska analyser. Den klara isen vid Sydpolen fungerar även som ett fönster ut mot rymden.

På årets Icehotel i Jukkasjärvi byggs just nu en utställning, under ledning av konstnären Bengt Carling, med namnet Världens is – från Antarktis, Grönland, Svalbard, Tarfala och Torneälv. Genom att visa is från Jordens avlägsna hörn tillsammans med ljus, ljud och musik illustreras en spännande berättelse. Besökarna får ta del av unik forskningsinformation på ett nytt, vackert och lättsamt sätt.


För att ge en kort introduktion till denna spännande utställning inbjuder den naturvetenskapliga fakulteten vid Stockholms universitet i samarbete med Icehotel, Vetenskapsrådet och Polarforskningssekretariatet dig till en

pressträff med kaffe och smörgås

Tid: måndag den 15 december kl. 9.30
Plats: Ice Gallery, Österlånggatan 41

Du får träffa Per Olof Hulth, professor i experimentell astropartikelfysik, som i dagarna kommit från sydsommaren på Sydpolen. Malin Stenberg, fil.dr i naturgeografi, berättar om iskärnornas osynliga klimatinformation.


Närmare information: Malin Stenberg, tfn 08-16 35 92, mobil 070-618 25 35,
e-post malin.stenberg@natkan.su.se


Välkommen!

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera