Artikel från Luleå tekniska universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

8 december 2003

Kolaälven i norra Ryssland lika ren som Kalixälven

‘- Våra undersökningar visar att det finns möjlighet att höja kvalitén på dricksvatten för en halv miljon människor i Murmansk, säger Larisa Pekka, doktorand vid Luleå tekniska universitet.Det har kommit många larmrapporter om miljöförstöring på ryska Kolahalvön men allt är inte nedsmutsat. Överraskande nog är Kolaälven, den viktigaste källan för dricksvatten, lika ren som Kalixälven.

Doktoranden Larisa Pekka vid Avdelningen för tillämpad geologi vid Luleå tekniska universitet, har skrivit en licentiatavhandling som heter Geochemistry of the Kola river, northwestern Russia.

En serie provtagningar under olika årstider vid 13 olika stationer längs hela Kolaälven ligger till grund för hennes uppsats.

Larisa Pekkas arbete är en del av ett internationellt miljöprojekt som leds av Kungliga tropiska institutet i Amsterdam. Forskare från sju länder har deltagit.

Pekkas forskning visar att koncentrationen av de flesta ämnena i Kolaälven ligger på samma nivå som Kalixälven, ibland lägre. De enda undantagen är koncentrationenav nickel och koppar. De är tre gånger så höga som i Kalixälven men ändå förvånansvärt låga och utgör inget hot för miljön.

Det finns tre huvudsakliga källor till föroreningar i Kolaälven; en järnmalmsgruva med anrikningsverk, ett koppar- och nickelsmältverk samt hönsfarmer med 1 miljon höns.

– Kolaälven kan även i fortsättningen vara en viktig reproduktionsmiljö för lax. Jag har sett massor av lax vandra uppför älven på somrarna, säger Larisa Pekka.

Larisa Pekka tog civilingenjörsexamen i vattenbyggnadsteknik vid Järnvägshögskolan i St Petersburg 1992. Därefter har hon erlagt civilingenjörsexamen i samhällsbyggnadsteknik vid Luleå tekniska universitet år 2000 där hon nu är doktorand.

Larisa Pekka håller sitt licentiatseminarium den 9 december.

Upplysningar: Larisa Pekka 0920-49 21 93, 070-561 42 42 eller larisa.pekka@sb.luth.se eller informatör Sofia Eriksson, 0920-491673, 070-214 71 73 eller sofia.eriksson@adm.luth.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera