Artikel från Formas

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

28 november 2003

Formas delar ut 376 miljoner till ny forskning för hållbar utveckling

Forskning om läkemedels effekter på miljön och forskning om källan till den fruktade virussjukdomen SARS är två av totalt åtta ämnesövergripande projekt som Formas satsar på. Studier av trä som byggmaterial samt studier av samband mellan människors hälsa och kost, liksom mellan hälsa och den fysiska miljön, är andra exempel på projekt som beviljats anslag.

– Formas har lyft fram ett antal ämnesövergripande projekt bland årets beviljningar. Detta är en medveten markering som syftar till att främja forskning inom tvärvetenskapligt intressanta områden, berättar Lisa Sennerby Forsse, som är huvudsekreterare vid Formas.

Vid gårdagens möte beslutade Formas styrelse att bevilja medel till 305 av totalt 1227 ansökningar som främjar hållbar utveckling. Totalt fördelades 376 miljoner kronor till projekt som pågår i ett till tre år.

– Det är glädjande att årets beviljningsgrad ligger något högre än tidigare år, men samtidigt är bilden fortsatt dyster då vi tvingas konstatera att många bra projekt blivit utan medel.

Tidigare satsningar på unga forskare har fortsatt hög prioritet. Dock kan märkas en avmattning jämfört med tidigare år i antalet nya doktorandtjänster bland de projekt som beviljats.

– Vi noterar med tillfredsställelse det stora antal goda ansökningar som kom in till den särskilda utlysning som Formas genomfört i samverkan med byggsektorn via Byggsektorns InnovationsCenter (BIC). 14 forskningsprojekt om hållbar utveckling i byggd miljö samfinansieras nu med näringen, avslutar Lisa Sennerby-Forsse.

Läs pressmeddelanden om flera intressanta forskningsprojekt:

SARS ursprung
Antibiotikaresistenta bakterier i avloppsvatten
Läkemedels miljöeffekter- studier av fisk
Trä som material i byggnader och komponenter
Utvecklande av DNA-chips för bakterieanalyser

Läs hela listan på forskningsprojekt som fått bidrag på http://www.formas.se/docs/styrelsebeslut_nov2003.pdf

Läs hela listan sorterad på städer och se vilka forskningsprojekt vid ditt universitet som fått anslag på http://www.formas.se/docs/styrelsebeslut_nov2003b.pdf

Kontaktinformation
Mer information kan ges av:

Huvudsekreterare Lisa Sennerby Forsse, tel 08 775 40 58
eller
Thomas Gustafsson, pressinformatör Formas, 08-775 40 09, 073-642 32 88
E-post: thomas.gustafsson@formas.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera